Вплив соціальних медіа на емоційний стан підлітків


Опубліковано 19 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Вплив соціальних медіа на емоційний стан підлітків


Вплив соціальних медіа на емоційний стан підлітків

Photo: Freepik


Соціальні мережі дуже щільно увійшли в наше життя. Сьогодні важко уявити людину, у якої немає соціальних мереж та месенджерів, через які вона комунікує зі знайомими та близькими. Сьогодні соцмережі – це платформи не лише для спілкування, але й навчання та розвитку.

Втім, разом з перевагами, які дають нам соцмережі, ми отримали багато проблем. «Діти в місті» розбиралися, як соцмережі впливають на наших дітей.


Позитивні сторони соціальних мереж


Почати варто з переваг, які дають нам соціальні мережі. Не варто недооцінювати вплив цифрових платформ на наше сучасне життя. Соцмережі присутні майже в усіх сферах нашого життя, і багато в чому роблять його простіше. Наприклад, простіше знайти інформацію, гарного спеціаліста з будь-якої галузі, друзів за інтересами, одяг та різні товари.

Соціальні мережі допомагають нам підтримувати контакт з близькими людьми, навіть, якщо вони знаходяться на іншому континенті. На платформах простіше знайти підтримку та людей, близьких вам по духу. Багато платформ використовуються для освіти. Сьогодні безліч каналів, особистих сторінок та груп, які навчають англійській мові, основам психології та дизайну, продажам і маркетингу. Це дає можливість отримати нові навички або надихатися прикладами успішних людей.

Попри ці переваги треба враховувати недоліки.


Читайте також: Як кіберпростір впливає на підлітків: результати дослідження


Негативний вплив на емоційне здоров’я



Photo: Freepik


Кіберзалякування

Один із найбільш небезпечних недоліків соцмереж – це переслідування та залякування. В мережі безліч людей з психічними розладами, які можуть натрапити на сторінку підлітка і зав’язати з ним спілкування, щоб в подальшому використати якісь моменти проти дитини. Кібербулінг може відбуватися 24/7, в результаті чого жертва відчуватиме тривогу, депресію та зниження самооцінки.


Порівняння з іншими

Це відомий негативний наслідок користування соцмережами, який впливає не лише на дітей. В соцмережах ми бачимо ідеальний світ з гарними людьми, що часто змушує нас порівнювати своє життя з тим, що ми бачимо на картинці. Постійне порівняння призводе до проблем з самооцінкою.



Photo: Freepik


Страх щось пропустити

Вже з’явився новий тривожний стан, який пов’язаний з соцмережами. Він називається FOMO (Fear of missing out) – страх пропустити щось важливе чи цікаве. Люди відчувають тривогу, якщо довго не мають доступу до соцмереж. Саме цей страх змушує нас постійно перевіряти соцмережі. Цей стан погано впливає на сон і рівень стресу.


Залежність

Соціальні медіа, як і всі некорисні звички, викликають залежність. У деяких ця залежність може бути паталогічною: впливати на якість життя, навчання, здоров’я, емоційний стан. Інколи підлітки можуть годинами гортати стрічки новин, що призводить до прокрастинації, недосипання та труднощів з навчанням.


Емоційна дисрегуляція

Соціальні медіа здатні сильно впливати на наш емоційний стан. Ще більше на емоційний стан дітей та підлітків, які і без чутливого контенту готові ось-ось вибухнути. Сумні історії, жахливі новини, глобальні кризи – все це може призводити до емоційної дисрегуляції та депресії.


Щоб зменшити негативні наслідки, треба спільно працювати над обмеженням екранного часу, більше проводити часу в офлайні, а також підтримувати відкрите спілкування з дитиною, обговорюючи негативний вплив цифрових платформ.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як захистити дитину в Likee і TikTok






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук