Як погане комп’ютерне крісло може зруйнувати здоров’я дитини


Опубліковано 31 Липень 2024 о 17:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Здоровʼя >  Як погане комп’ютерне крісло може зруйнувати здоров’я дитини


Як погане комп’ютерне крісло може зруйнувати здоров’я дитини

Photo: allo.ua


Діти під час навчання проводять сидячи за столом чи партою понад 6 годин на добу. Під час карантину, війни та інших негараздів, які змушують переходити на дистанційні заняття, цей період може збільшуватися. Саме тому потрібно, аби дитина відчувала комфорт. І важливим аспектом у цьому вважається правильне комп’ютерне крісло. 


Чому це важливо


Дитячий організм росте: розвивається м’язова та кісткова тканини, активується мозкова діяльність тощо. Тому будь-які інтенсивні навантаження в цей період можуть негативно вплинути на здоров’я в подальшому. Особлива проблема — це спина, яка після того, як малюк йде до школи, постійно напружена через сидіння та важкі рюкзаки. Саме тому важливо, аби вдома були якісні крісла, які допоможуть зменшити навантаження. Вони мають бути не тільки правильними з медичної точки зору, але й комфортними. Погане крісло й довге сидіння на ньому провокують:

  1. сутулість;
  2. сколіоз;
  3. кіфоз;
  4. погіршення зору;
  5. головний біль.

І це не весь перелік проблем, з якими може стикнутися дитина. Особливо якщо вона сидячі проводить багато часу вдома.


Яким має бути правильне комп’ютерне крісло для дитини


Насамперед воно повинно зменшувати навантаження на хребет і тазові кістки. Тому дитячі комп’ютерні крісла мають особливості щодо жорсткості та форми. Меблі мають зменшувати напругу м’язів, і не лише спини.


Тому крісла підбирають за висотою так, щоби ноги стояли на підлозі, а корпус залишався над столом. Це сприяє правильному розподілу ваги дитини. Інший важливий момент — кровотік. Деякі крісла та стільці мають тверде сидіння, через що під час відпочинку чи навчання дитина відчуває дискомфорт у різних частинах тіла через тиск на судини. Важливо, щоб крісло сприяло формуванню правильної постави. Для цього воно має бути ергономічним, щоб дитині було зручно тримати спину рівно.


За якими параметрами вибирати


Дитяче комп’ютерне крісло має регулюватися за висотою. Це необхідно, аби ноги малюка залишались на підлозі. Також опція дає змогу підлаштовувати меблі під зріст малечі, поки вона дорослішає. Для підтримки спини під час письма чи роботи за комп’ютером важливо, аби дитина тримала руки та лікті на столі. Крісла мають бути без підлокітників. Це дасть можливість не обмежувати рухів під час навчання. Анатомічна форма допомагає дитині довше тримати поставу. Також існують бюджетні моделі із сіткою, яка кожного разу підлаштовується під спину. Щодо обивки — краще вибирати м’які, але практичні тканини. Наприклад, мікрофібру, яка пропускає повітря та легко чиститься. Варіанти зі шкіри можуть бути незручними, особливо в періоди спеки. Ще один важливий момент — 5 точок опори. Це вбереже дитину від падінь і травм.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук