Що заборонено прати у пральній машині


Опубліковано 26 Липень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Оглядові статті >  Що заборонено прати у пральній машині


Що заборонено прати у пральній машині

Photo: allo.ua


Домашня техніка значно спрощує життя людям, заощаджує їх час та сили. Але пральна машина не всесильна, і є речі, які таки доведеться очищати вручну або віддавати в хімчистку. Що не можна прати у пристрої – далі у матеріалі.


Найкраща техніка має більшу різноманітність


Різні моделі домашніх помічників мають спеціальні режими для прання. Деякі з них настільки щадні, що можуть зрівнятися з ручним очищенням одягу. І не завжди це залежить від ціни на пральні машинки 12 кг або інших розмірів, адже навіть бюджетні моделі сьогодні мають м'які режими.


Виробники пропонують спеціальні налаштування для:

  1. шовку;
  2. бавовни;
  3. вовни;
  4. пуховиків та іншого.

Якщо таких режимів у пральній машині немає, краще ці тканини чистити вручну, відповідно до рекомендацій виробника. Також важливо підбирати відповідну хімію, яка не тільки добре очистить волокна, а й захистить їх.


Забруднення, що видаляють вручну


Пральна машина не завжди усуває деякі плями. Але є такі забруднення, які можуть порушити роботу техніки. Заборонено завантажувати в пральну машинку тканину, облиту бензином, спиртом або іншими засобами, які легко спалахують. Їх попередньо очищають вручну. Не варто класти також одяг та текстиль, на яких багато вовни. З великою ймовірністю вона пошириться барабаном і при наступних праннях почне прилипати до інших речей. Не стирають у машині також речі, забруднені глиною, бетоном та іншим. Вони можуть забитися в різні частини техніки та вивести її з ладу.


Одяг та інше


Не завантажують у машини подушки з ефектом пам'яті. Піна всередині мнеться і насичиться вологою, а після сушіння вже не буде такою ж комфортною. Не варто класти в барабан також подушки зі специфічним наповненням, наприклад, гречкою або травами — після прання їх доведеться викинути. Вручну краще прати нижню білизну з мереживами та паєтками. Вони можуть відвалитися або розтягнутися під час віджимання. Потребує ручної обробки також будь-який інший одяг з камінням, стразами або бісером. Не варто завантажувати в барабан також речі з кісточками, що підтримують, наприклад корсети. Вони можуть просто зламатися під час віджиму. З бюстгальтерами, усередині яких є кісточки, також варто бути обережними.


Тканини, які краще прати вручну


Хоча сучасна техніка має щадні режими, є такий одяг, який краще віддати в хімчистку. Зазвичай йдеться про вельвет, вовну і кашемір. Коли в такі волокна потрапляє волога, вони сильно розтягуються, через що виріб втрачає форму. Не перуть таким чином і шкіру. При дії води та хімічних речовин вона втрачає свою м'якість та колір. Такі вироби краще не очищати, а лише видаляти окремі забруднення.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук