Синдром дефіциту уваги та гіперактивності


Опубліковано 28 Травень 2024 о 15:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Лайфхаки для батьків >  Синдром дефіциту уваги та гіперактивності


Синдром дефіциту уваги та гіперактивності

Photo: freepik.com

 

Синдром або розлад дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ) часто зустрічається у дітей різного віку. Це стан, при якому виникають порушення психоемоційного розвитку. Розпізнати РДУГ можна по надмірній активності дитині, вона не може всидіти спокійно навіть декілька хвилин. Крім того, їй складно зосередитись на чомусь, вона часто робить імпульсивні дії.

Синдром дефіциту уваги та гіперактивності може мати негативні наслідки навіть у дорослому житті, проте при своєчасно розпочатому лікуванні цей стан вдається відкоригувати.


Основні причини


Стати причиною появи синдрому дефіциту уваги та гіперактивності можуть наступні фактори:

  • важкий перебіг вагітності та деякі патології у майбутньої мами, в тому числі токсикоз чи гестоз, гіпоксія плода;
  • надто стрімкі чи передчасні пологи, різні ускладнення в пологах;
  • мала вага дитини при народженні;
  • перенесені важкі захворювання на першому році життя;
  • наявність шкідливих звичок або робота матері на шкідливому підприємстві під час вагітності.


    Більше про можливі причини РДУГ та про те, як попередити його розвиток, читайте тут https://dvclinic.com.ua/uk/deti/sdvg-u-detej-prichiny-simptomy-i-metody-lecheniya/.


    Як проявляється РДУГ?


    До основних ознак та симптомів розладу дефіциту уваги та гіперактивності слід віднести наступне:

    1. Неуважність. Дитині важко сконцентруватися на чомусь, вона постійно відволікається, слухає неуважно, часто губить свої речі.
    2. Гіперактивність. Дитина постійно находиться в русі. Їй складно тривалий час спокійно сидіти на одному місці, тому вона весь час крутиться. Може колихати ногами, смикати інших дітей, вставати та ходити по класу (під час навчання).
    3. Імпульсивність. Дитина відповідає на запитання, не замислюючись. Так само й виконує дії, не думаючи про наслідки.

    Діти з РДУГ часто перебивають під час розмови, не слухають, що їм кажуть, їм важко контактувати з іншими людьми. Крім того, вони мають проблеми з навчанням, швидко втомлюються, можуть мати перепади настрою.


    Якщо ви помітили ознаки розладу, слід відразу звернутися до нейрофізіолога. На ранньому етапі лікування швидше приносить терапевтичний ефект. Чим саме займається нейрофізіолог та які хвороби лікує можна дізнатися за посиланням https://dvclinic.com.ua/uk/zabolevaniya/.


    Діагностика та лікування


    Діагностика синдрому дефіциту уваги та гіперактивності базується на використанні різних тестів, а також спостереженні за дитиною. Крім того, лікар детально опитує батьків про поведінку дитини в різних життєвих ситуаціях і на основі зібраної інформації ставить діагноз. Інструментальні методи обстеження зазвичай не використовуються.

    Для корекції психоемоційного стану використовується комплексний підхід. Лікувальна програма при РДУГ може включати наступні методи:

    1. Нейропсихологічна реабілітація: під час занять з фахівцем вдається скоригувати деякі навички та навчитися самоконтролю.
    2. Робота з психотерапевтом: фахівець допомагає дитині навчитися комунікації з однолітками та дорослими людьми.
    3. Біологічний зворотній зв'язок: унікальна методика дозволяє дитині навчитися контролювати свій стан. Під час занять використовується спеціальне обладнання, проте безпосередньо сеанси більше схожі на гру.

    Також для зменшення симптомів РДУГ лікар може призначити лікарські засоби, які підбираються індивідуально залежно від клінічної картини стадії розладу. Не менш важливо скоригувати фізичну активність дитини, забезпечити повноцінний сон та відпочинок, змінити раціон при необхідності. Може бути потрібна робота з логопедом чи психологом, але це визначає лікар в індивідуальному порядку.

    Пам’ятайте головне: при появі будь-яких симптомів РДУГ у дитини зверніться за медичною допомогою до фахівця.

     





    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук