В Україні лікуватимуть безпліддя за державний кошт: подробиці програми


Опубліковано 02 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  В Україні лікуватимуть безпліддя за державний кошт: подробиці програми


В Україні лікуватимуть безпліддя за державний кошт: подробиці програми

Photo: Freepik


Безпліддя є серйозною проблемою сучасності. За даними ВООЗ, близько 17,5% людей у світі страждають від безпліддя. Таким чином, мільйони людей у всьому світі не можуть здійснити свою мрію – стати батьками.

На щастя, сучасна медицина за останні десятиріччя зробила крок вперед. Завдяки прогресу допоміжних репродуктивних технологій люди по всьому світу отримують шанс мати дітей. «Діти в місті» дізнавалися про нову програму підтримки людей з безпліддям, яка почне діяти в Україні в 2024 році.


Ініціатива МОЗ, яка буде працювати


Photo: Freepik


Донедавна українці, які мали проблему із зачаттям дітей, залишалися з цією проблемою сам на сам. Вони могли звернутися до приватних клінік, але послуги з відновлення репродуктивного здоров’я мали оплачувати самі. Варто зазначити, що такі послуги коштують недешево, тому для більшості людей вони майже недоступні.

З 2024 року в Україні будуть фінансувати допоміжні репродуктивні технології за програмою медичних гарантій. За державний кошт зможуть пройти лікування жінки, які матимуть відповідні медичні показання.

Зазначається, що лікарні отримуватимуть за одного пацієнта 60 324 грн. Наразі в бюджет закладена оплата 30 400 лікувальних циклів. У МОЗ очікують, що дана ініціатива приведе до народження близько 10 тис. дітей.

Щоб стати учасником програми, сім’ї мають укласти контракт із НСЗУ впродовж січня 2024 року за повною формою.


Читайте також: Допомога новоспеченим батькам: які виплати діють в Україні


Причини безпліддя


Photo: Freepik


Причин доволі масового безпліддя багато. Професор репродуктивної медицини австралійського університету Фліндерса Келтон Тремеллен вважає, що це пов’язане зі зростанням рівня ожиріння по світу, а також з тим фактором, що люди все частіше відкладають народження дітей на більш пізній час. Це і приводе до більш глобального рівня безпліддя.

Безпліддя може бути складною та багатогранною проблемою. Щоб виявити причину, необхідно пройти обстеження. У чоловіків ця проблема часто пов’язана з гормональним дисбалансом та розладами сперматозоїдів. У жінок – з порушенням овуляції, захворюваннями маткової труби або проблемами з маткою.

Такі звички, як куріння, надмірне вживання алкоголю, ожиріння, стрес і вплив токсинів навколишнього середовища, також можуть впливати на фертильність як чоловіків, так і жінок.

Варто зазначити, що в деяких випадках точна причина безпліддя залишається невизначеною, адже обстеження показує, що з парою все гаразд.


Допоміжні репродуктивні технології – це можливість для пар, які стикаються з проблемами безпліддя, відчути радість батьківства. Тепер цією можливістю зможе скористатися більше українців.


Вам може сподобатися наша стаття: «Буду мамою»: в Україні створений корисний сервіс для вагітних жінок






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук