Гіалуронова кислота або колаген - що краще допоможе у боротьбі зі зморшками


Опубліковано 27 Жовтень 2023 о 18:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Оглядові статті >  Гіалуронова кислота або колаген - що краще допоможе у боротьбі зі зморшками


Гіалуронова кислота або колаген - що краще допоможе у боротьбі зі зморшками

Photo: anc.ua


Старіння шкіри – це проблема, з якою стикається кожна людина. Особливо актуальна вона для жінок, які активно стежать за своїм зовнішнім виглядом та бажають продовжити молодість на максимально великий термін.


Сучасний ринок лікарських та доглядових засобів пропонує великий вибір кремів, сироваток та харчових добавок, які мають покращити стан шкіри. Основа для більшості з них — гіалуронова кислота чи колаген.


Обидва ці інгредієнти, як заявляють виробники, здатні зменшити зморшки, повернути шкірі тургор та еластичність. Проте механізми їхньої дії відрізняються.


Як працює колаген


Це білок, який знаходиться у шкірі та становить основу її каркасу. Він виконує кілька функцій:

  1. Підтримка пружності. Волокна білка розташовуються в товщі шкіри та скріплюють її клітини. Завдяки цьому шкірні покриви зберігають деяку щільність, здатні протистояти розтягуванню та стиску.
  2. Прискорення регенерації. У закритті дефекту велику роль відіграють саме нитки колагену. Навколо них вишиковуються нові клітини.
  3. Утримання рідини. Вона затримується між волокнами, підтримуючи шкіру у зволоженому стані.

З віком переплетення колагенових ниток розпадається, стає не таким надійним. Через це шкіра втрачає тургор і візуально старіє.


Навіщо потрібна гіалуронова кислота


Молекули гіалуронової кислоти - це дуже гідрофільна речовина, яка затримує достатньо рідини, щоб зволожувати шкіру. Тому вона необхідна для:

  1. Підтримки тургору та тонусу;
  2. Забезпечення захисного бар'єру;
  3. Прискорення синтезу колагенових волокон.

Завдяки їй дрібні зморшки на шкірі розгладжуються і не утворюються доти, доки шкірний покрив буде достатньо зволожений. Достатньо зволожена тканина не може зморщитися, тому що не дозволяє рівень тургору. Особливо важливо це у місцях, де шкіра фізіологічно тонка.


Photo: anc.ua


Що краще вибрати


Кожна з цих добавок має свої переваги і недоліки. Колаген вважається основою молодості шкіри, проте немає сенсу наносити його у вигляді крему. Його молекули надто великі, щоб пройти крізь епідерміс, тому його можна приймати лише внутрішньо. Але якщо регулярно вживати добавки, що містять колаген, стан шкіри покращиться, і ця дія буде довготривалою. Гіалуронова кислота - це низькомолекулярна сполука, яка може проникати крізь епідерміс, тому місцеве застосування має сенс. Вона затримує воду та забезпечує гідратацію, проте ніяк не впливає на структуру тканини, тому ефект від її використання тимчасовий. Найкращим варіантом буде комбінація двох речовин. Починати їх прийом рекомендується, коли на шкірі ще відсутні ознаки старіння, тому що це дозволяє досягти перманентної підтримки молодості.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук