Пісні, казки та інші корисні ресурси для дітей молодшого віку


Опубліковано 31 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Пісні, казки та інші корисні ресурси для дітей молодшого віку


Пісні, казки та інші корисні ресурси для дітей молодшого віку

Photo: Freepik


Наймолодшим дітям надзвичайно важливо чути й бачити українську мову з самого малечку. Дитяча психологиня Світлана Ройз пояснює, що саме впливає на сприйняття мови, чому важливо бачити живе спілкування, і ділиться класними ресурсами для розвитку мови для найменших діточок і не тільки.

«Діти в місті» вже робили для вас декілька класних добірок дитячого україномовного контенту. А сьогодні доповнимо їх ресурсами, які радить досвідчена психологиня.


Зверніть увагу на нашу першу, другу, третю, четверту, п'яту та шосту частини добірки україномовних YouTube-каналів.


Основа мови


Дослідження підкреслюють ключову роль раннього знайомства з мовою. Те, що дитина чує до 18 місяців, яку артикуляцію бачить, – ту мову вона й сприйматиме рідною у подальшому житті. Все це засідає настільки глибоко, що навіть якщо дитина потім потрапляє і зростає у середовищі з іншою мовою, все одно перша стає укоріненою.


Важливість артикуляції


Photo: Freepik


Світлана Ройз наголошує, що йдеться не лише про те, що дитина чує, а й про те, що вона бачить. Важливо, щоб дитина бачила живу артикуляцію. Адже, наприклад, мультфільми не передають усіх нюансів міміки й артикуляції. Ця розбіжність може вплинути на їхнє сприйняття мови.


Формування світогляду


Ключова особливість сприйняття інформації у дітей молодшого віку полягає у тому, що вони не мають власних наративів. Якщо простіше, то вони все сприймають як правду. Дитина не піддає критиці те, що батьки їй говорять та показують. Тому важливо формувати у дитини оцей досвід критичного мислення через ігри, казки, пісні, вірші тощо.


Формування цінностей


Те ж саме стосується і формування цінностей у дитини. Кожен вибір, який роблять батьки, є відображенням їхніх цінностей. Світлана Ройз наголошує, що це стосується і того контенту, який батьки дають споживати дітям. Все має відповідати родинним принципам і цінностям.


Добірка Світлани Ройз


Photo: Freepik


Батьки ділилися порадами зі Світланою Ройз, і вона сформувала добірку пісень, мультфільмів та казок українською мовою для маленьких дітей.



Раніше ми публікували добірку YouTube-каналів для найменших українською мовою, а також добірку крутезних YouTube-лекцій про космос для всієї родини.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук