6 простих порад, як батькам зберігати рівновагу


Опубліковано 13 Липень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  6 простих порад, як батькам зберігати рівновагу


6 простих порад, як батькам зберігати рівновагу

Photo: Freepik


Батьківство — це прекрасна, але складна подорож. Вона сповнена як яскравих радощів, так і штормів хвилювань. Щоб піклуватися про дитину, підтримувати її, батьки самі мають триматися «на плаву».

«Діти в місті» знайшли шість цінних порад для батьків, як знайти баланс і стабільність, що дозволить вам краще підтримувати своїх дітей у складні періоди.


Зосередьтеся на майбутньому


Замість того, щоб думати про минуле, перенаправте свою енергію на уявлення про світле майбутнє. Обговорюйте з близькими плани та мрії про повернення миру та стабільності. Ці розмови можуть бути як спокійними та втішними, так і енергійними. Вони дарують відчуття надії та стабільності.


Відпусти почуття провини


У складні часи батьки зазвичай звинувачують себе або відчувають провину за ситуацію. Важливо нагадати собі, що ви зробили все можливе за даних умов і в даній ситуації. Відпустіть будь-яку непотрібну провину та зосередьтеся на русі вперед. І як би це банально не звучало, тримайтеся світлих думок навіть у найтемніші дні.


Зверніться за підтримкою



Photo: Freepik


Пам’ятайте, просити про допомогу – це нормально. Зверніться до надійних друзів, членів сім’ї або до близьких, коли відчуваєте, що перевантажені або потребуєте допомоги. Пошук підтримки — це не ознака слабкості, а скоріше визнання труднощів, з якими ви стикаєтесь. Піклуватися про себе так само важливо, як і піклуватися про дитину.


Читайте також: Синдром вцілілого: з якими психологічними труднощами можуть зіштовхнутись біженці


Доглядайте за собою


Підтримка фізичного та психічного благополуччя має вирішальне значення для підтримки рівноваги. Зверніть увагу на те, що і як ви їсте. Готуйте здорові страви і сідайте їсти разом з дитиною. Крім того, намагайтеся відпочивати, коли це можливо. Ваш власний фізичний стан безпосередньо впливає на здатність піклуватися про свою дитину.


Виражайте свої емоції



Photo: Freepik


Відкрите вираження емоцій може бути терапевтичним і принести відчуття полегшення. Спілкуйтеся з важливими для вас людьми, діліться своїми почуттями та досвідом. Підтримуйте зв’язок зі своїми близькими, хоча б на рівні простого телефонного дзвінка. Це може допомогти трохи полегшити емоційне навантаження як для вас, так і для людини, з якою ви розмовляєте.


Використовуйте гарячі лінії підтримки та допомогу професіоналів


Якщо вам важко впоратися з емоційним тиском, не зволікайте, зверніться до гарячої лінії або до спеціалістів з психологічної підтримки. Кваліфіковані професіонали допоможуть вам, вони порадять, як підтримувати емоційну стабільність у складні часи. Це важливий крок до збереження вашого благополуччя та, зрештою, вашої здатності ефективно підтримувати свою дитину.


Вам може знадобитися наша стаття: Добірка сервісів та платформ, які спеціалізуються на психологічній допомозі українцям






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук