Англійська може отримати новий статус в Україні: до чого готуватися


Опубліковано 29 Червень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Освіта >  Англійська може отримати новий статус в Україні: до чого готуватися


Англійська може отримати новий статус в Україні: до чого готуватися

Photo: freepik


Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради новий законопроєкт, який передбачає зміну статусу англійської мови в Україні. Документом пропонується надати англійській статус мови міжнародного спілкування.

«Діти в місті» дізнавалися, що це значить для України та дітей, які вивчають у школі англійську.


Зверніть увагу на нашу добірку: Мовні курси для дітей: яку школу обрати та де вчитися


Подолання мовного бар’єру


Зазначається, що головною метою законопроекту є подолання мовного бар’єру з країнами ЄС, так як Україна наразі є кандидатом у члени Євросоюзу. Статус англійської мови в нашій країні необхідно змінити, щоб трансформувати підхід до її вивчення.


За даними Міністерства цифрової трансформації України:

  • 45% вчителів англійської мови знають її на рівні С,
  • 49% дорослого населення України не володіє англійською,
  • 56% українців хотіли б підвищити свій рівень знання англійської.

Статистика дає зрозуміти, що підвищення рівня знання англійської в Україні потребує ефективних рішень та дій.


Зазначається, що перед написанням законопроєкту було проаналізовано вивчення англійської в інших країнах. Завдяки цьому вдалося скласти чіткий план дій, який допоможе українцям різного віку швидко опановувати мову та застосовувати її в усіх сферах життя. Цей план дій розрахований на 2023-2026 роки. Для його впровадження необхідні зміни до законодавства.

Реформа має торкнутися багатьох сфер життя в Україні, включно з роботою державної служби, підрозділів екстреної допомоги населенню, а також сфер освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.


Вам може бути цікавою наша стаття: Добірка каналів з мультиками на YouTube для вивчення англійської


Чому це необхідно?



Photo: freepik


Визнання англійської мовою міжнародного спілкування дає Україні численні переваги. Це відкриває двері для глобальних можливостей, полегшує торгівлю та ділові відносини та покращує культурний обмін. Володіння англійською дозволить українцям ефективно спілкуватися на міжнародній арені, залучати іноземні інвестиції та сприятиме економічному зростанню.

Англійська мова служить мостом між різними культурами та суспільствами. Таким чином, Україна може активно брати участь у програмах культурного обміну, проводити міжнародні заходи та залучати туристів з усього світу.

Варто зазначити, що вже зараз володіння англійською в Україні є конкурентною перевагою. Фахівцям зі знанням мови пропонують значно вищі заробітні плати та більш цікаву роботу. Зміна статусу мови сприятиме і покращенню викладання англійської у школах, що позначиться на успіхах і можливостях українських школярів.


Чому це важливо?



Photo: freepik


Англійська мова є найпоширенішою мовою для міжнародного спілкування. У 67 країнах світу вона має статус офіційної. Вона є основною мовою міжнародного бізнесу, дипломатії та академічних кіл. Якщо на державному рівні люди добре володіють англійською, це дозволяє їм більш ефективно взаємодіяти з представниками інших країн.

Значна кількість сучасних статей, досліджень та академічних ресурсів публікуються англійською мовою. Знання мови дозволяє українським науковцям публікувати свої роботи у відомих міжнародних журналах, брати участь у глобальних дослідницьких проектах та залучати іноземних студентів, ще більше підвищуючи якість та помітність української освіти у світі.

Якщо говорити про налагодження бізнес-зв’язків з партнерами з інших країн, англійська стає незамінною. Особливо, якщо мова йде про іноземних інвесторів і необхідність вести з ними перемовини. Високий рівень англійської дає Україні конкурентну перевагу на світовому ринку.

Для дітей, які опановують англійську як другу мову, відкриваються великі перспективи у майбутньому. Вони можуть не лише подорожувати, а й навчатися, працювати, обмінюватися досвідом та впроваджувати отримані знання на Батьківщині.


Читайте також: Виховання білінгвальних дітей: проблеми та переваги






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук