Як привчити дитину їсти менше солодощів


Опубліковано 16 Травень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Як привчити дитину їсти менше солодощів


Як привчити дитину їсти менше солодощів

Photo: Freepik


Діти – непоборні ласунчики. Батьки прагнуть прищепити їм звички здорового харчування, але щойно дитина бачить цукерку, печиво чи еклер, вона аж трясеться від бажання посмакувати цим. Надмірне споживання солодощів може призвести до різних проблем зі здоров’ям, включаючи карієс, ожиріння та діабет.

«Діти в місті» підготували деякі перевірені поради, як навчити дитину їсти менше солодощів і виховувати звичку збалансовано та поживно харчуватися з раннього віку.


Тримайте вдома якомога менше солодощів


Один із найпростіших способів зменшити споживання солодкого — не запасатися вдома ласощами. Навіть якщо вони заховані, сама наявність солодощів може спокусити як дітей, так і дорослих.

Замість цього скористайтеся можливістю прогулятися разом і насолодитися частуванням на свіжому повітрі. Таким чином, ви можете спалити зайві калорії за допомогою фізичної активності.


Солодощі з супермаркету – не подарунок


Солодощі з магазинів часто містять багато цукру, а іноді – і нездорові транс-жири. Найкраще готувати десерти чи торти вдома. Так можна контролювати вміст цукру та вибирати корисніші інгредієнти.

Коли немає часу на приготування, завжди можна скористатися інтернетом або інстаграмом, і знайти людину, яка із задоволенням приготує вам на свято здоровий і смачнючий десерт.


Читайте також: Добірка корисних смаколиків, які можна приготувати вдома


Закінчувати прийоми їжі солодким – погана ідея



Photo: Freepik


Іноді батьки використовують солодощі як нагороду за те, що діти все доїли. Однак це може створити звичку переїдання, яка збережеться в дорослому віці.

Замість того, щоб пропонувати магазинні чи домашні солодощі, віддайте перевагу більш здоровим смаколикам – свіжим ягодам, сухофруктам чи горіхам. Ці продукти забезпечують природну солодкість, а ще, корисні і поживні.


Покарання солодощами формує стресову залежність


Щоб покарати дитину за проступок або погану поведінку, батьки позбавляють її солодощів. На жаль, такий підхід може мати непередбачені наслідки. Це прищеплює ідею, що солодке — особлива винагорода, яку потрібно заробити. А таке сприйняття солодощів призводить до емоційної залежності від бажаного продукту.

Завжди краще знайти альтернативні методи дисципліни та заохочувати дитину асоціювати солодощі з випадковим задоволенням, а не емоційним комфортом.


Читайте також: Вегани, глютен і цукор: сучасний гід по дитячому харчуванню


Читайте разом етикетки на продуктах



Photo: Freepik


Навчіть дитину робити усвідомлений вибір. Залучайте її до читання та аналізу етикеток харчових продуктів. Перетворіть це на захопливу гру «Знайди цукор», де завдання – визначити вміст цукру в різних продуктах.

Привчайте дитину обирати товари з меншим вмістом цукру або без нього. Будьте уважні щодо прихованих цукрів у соках, молочних продуктах і дитячому харчуванні, як-от пластівцях або мюслі. Ці продукти можуть значно збільшити щоденне споживання цукру.

Допомагайте дитині розвивати збалансоване ставлення до солодкого і прищеплюйте здорові харчові звички. Пам’ятайте, що ця подорож потребує терпіння та послідовності, але майбутні здоров’я та добробут вашої дитини того варті.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук