Веселі наукові експерименти з їжею


Опубліковано 05 Травень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Веселі наукові експерименти з їжею


Веселі наукові експерименти з їжею

Photo: Freepik


Їжа – це не тільки смачно, але й цікаво. Якщо змішати їжу з наукою, можна отримати багато веселого та неймовірного. З батьками-вигадниками кухня перетворюється на справжню лабораторію.

«Діти в місті» зібрали для вас прості й веселі експерименти з їжею. Вони допоможуть дитині зрозуміти цей світ і весело провести час.


Кольоро-капуста

У трьох склянках води розведіть харчові фарбники різних кольорів. Опустіть у кожну склянку по листу пекінської капусти основою донизу. Не треба занурювати листя повністю, достатньо невеликої частини.

За 1-2 години у вас будуть кольорові листочки капусти. І до того ж абсолютно їстівні.


Гормони росту мармеладних ведмедиків

Візьміть дві склянки з водою і двох мармеладних ведмедиків. В одну склянку додайте солі та перемішайте. Тепер занурте по ведмедику у кожну склянку і лишіть їх так на ніч.

На ранок ведмедик зі склянки з простою водою збільшиться вдвічі. Солоний же буде просто гігантом, він збільшиться аж у чотири рази.



Photo: Freepik


Стрибучі пластівці

Насипте у тарілку вівсяних пластівців. Надуйте повітряну кульку. Тепер потрібно наелектризувати кульку. Потріть її вовняними рукавичками або шкарпетками. Або ж можна потерти об волосся.

Тепер піднесіть кульку до вівсяних пластівців і спостерігайте, як вони радісно стрибатимуть. Точно як живі.


Зверніть увагу на нашу статтю: Наука вдома: цікаві та прості експерименти для дітей


Жерстяні батискафи

Наберіть високу тару з водою, бажано, прозору. Це може бути харчовий контейнер або просто ванна. Візьміть декілька різних жерстяних банок з напоями – наприклад, фанту, спрайт, пепсі без цукру та швепс. Занурте їх у воду.

Деякі банки одразу потонуть, а деякі лишатимуться на поверхні. Чим більше у напоях цукру, тим швидше вони опускатимуться на дно. Але точно не варто баночки струшувати перед експериментом.


Йодовиті продукти

Продукти з великою кількістю крохмалю навряд чи можна вважати корисними. Візьміть картоплину, плавлений сирок, шматочок вареної ковбаси, майонез, крабову паличку або тостовий хліб. Занурте ватну паличку у йод і трішки помалюйте ним по поверхні будь-якого з цих продуктів.

Йод завжди вступає в реакцію з крохмалем і фарбує його у чорний або темно-синій колір.


Молочна цегла

Вилийте молоко у мисочку і додайте декілька ложок оцту. Молоко майже миттєво почне згортатися. Дістаньте сир з рідини, і покладіть на серветки. Зверху також промокніть серветками, щоб прибрати вологу. Тепер розкладіть все по формочках і дайте час.

Коли речовина висохне, дістаньте її з формочок. У вас будуть сухі й тверді цеглинки.



Photo: Freepik


Гранатові експерименти

Розімніть гранат, щоб усі зернятка всередині полопалися. Вичавіть сік у посудину та розбавте його водою. Тепер розлийте по різних склянках. І додайте у кожну склянку різних речовин.

Від соди сік спіниться та потемнішає. Від оцту реакції майже не видно, але сік набуває слабко помаранчевого відтінку. У третій склянці змішуємо сік, соду та оцет – буде багато піни і чорного соку. Йод зробить сік коричневим, а аміак – зеленим.

Але пити ці рідини не можна. Не давайте дітям їх скуштувати, як би весело вам не було.


Міцні яйця

Ризиковий експеримент, але він працює. Якщо ви готові ризикнути, тоді поставте лоток з яйцями на підлогу, і хай дитина на нього обережно стане.

Яйця не розіб’ються, бо вся вага дитини розподілиться по площині стоп. Яйця не настільки крихкі, як ми вважаємо. Але, якщо дитина необережно застрибне на лоток, тоді мамі доведеться мити підлогу.


Перцевий Мойсей

Налийте у тарілку води та посипте зверху молотим чорним перцем. Вся поверхня води має бути усипана перцем. Тепер попросіть дитину опустити палець у воду, – нічого не трапиться.

Після цього капніть і розітріть на пальчик дитині рідке мило або миючий засіб. Хай тепер повторить. Диво, перець розпливається навсібіч від мильного пальчика.


Родзинкова дискотека

Насипте у склянку трохи родзинок. Залийте їх спрайтом. Родзинки почнуть смикатися і стрибати всередині склянки. Але не доводьте до того, щоб родзинкам у склянці було веселіше, ніж вам з дитиною.


Читайте також: Цікавість у дітей: як розвивати?





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук