Користь малювання та розфарбовування: чому це корисно для мозку дитини


Опубліковано 27 Березень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Користь малювання та розфарбовування: чому це корисно для мозку дитини


Користь малювання та розфарбовування: чому це корисно для мозку дитини

Photo: Freepik


Малювання та розфарбовування – це веселі заняття, які подобаються дітям. Але чи знаєте ви, що вони також корисні для їх мозку? Насправді є багато переваг малювання, які можуть допомогти дітям розвинути важливі навички.

«Діти в місті» пропонують розібратися, чому малювання та розфарбовування такі корисні для дітей.


З малечку і до старості


Для малювання немає вікових обмежень. Почати малювати може кожен у будь-якому віці. Багато людей виявляють, що їм подобається малювати, коли вони стають старшими і мають більше вільного часу.

Якщо говорити про дітей, більшість починає пробувати свої сили у малюванні з самого малечку. Все починається з простих ліній або пальчикових фарб, а завершується у кожного по-різному. Хтось обожнює малювати і намагається розвиватися в цьому напрямку, а хтось переключається на іншу діяльність.

Незалежно від того, коли дитина почала малювати, ця діяльність принесе користь. Навіть дуже маленькі діти можуть отримати користь від розвитку дрібної моторики, коли тримають і маніпулюють олівцем або фломастером. Коли діти стають старшими, малювання та розфарбовування можуть допомогти покращити їхній когнітивний, емоційний і соціальний розвиток.


Читайте також: Творчий розвиток дитини 2023: гуртки та курси для дітей


Переваги малювання



Photo: Freepik


Покращує дрібну моторику

Ця практика вимагає від дітей точного використання рук і пальців, що допомагає розвивати їх дрібну моторику. Ці навички важливі для таких завдань, як письмо, набір тексту та використання таких інструментів, як ножиці та посуд.


Підвищує креативність

Малювання та розфарбовування дозволяють дітям використовувати свою уяву та створювати щось унікальне. Це може сприяти розвитку їхніх творчих здібностей і спонукати мислити нестандартно.


Розвиває пізнавальні навички

Діти вчаться думати та планувати наперед, що може допомогти розвинути їхні когнітивні навички. Вони повинні приймати рішення про те, що малювати чи розфарбовувати, і як це робити. Це допомагає покращити їхні здібності до вирішення проблем і критичного мислення.


Читайте також: Майстер-класи для дітей, які можна провести вдома


Покращує концентрацію

Процес малювання вимагає від дітей зосередження на завданні протягом тривалого періоду часу, що покращує їхню концентрацію уваги. Це може бути особливо корисно для дітей, які мають проблеми з увагою та концентрацією.



Photo: Freepik


Покращує емоційну регуляцію

Малювання та розфарбовування можуть бути заспокійливим заняттям для дітей. Це допомагає їм виражати свої емоції безпечним і конструктивним способом, що може бути особливо корисним для дітей, яким важко висловити свої почуття.


Розвиває комунікативні навички

Малювання – це веселий спосіб спілкування дітей з іншими. Це може допомогти їм поділитися своїми думками та ідеями з іншими, а також розвинути навички спілкування.


Покращує пам'ять

Така діяльність допомагає покращити пам’ять дітей, залучаючи їхні зорові та просторові здібності. Коли діти створюють і розфарбовують власні малюнки, вони також будують нейронні зв’язки та зміцнюють свою пам’ять.


Зміцнює впевненість

Створення мистецтва, будь то малювання чи розфарбовування, може бути заняттям, яке зміцнює впевненість дітей. Коли вони бачать, як їхні проєкти набувають форми та отримують позитивні відгуки від інших, вони відчувають почуття гордості.


Заохочує самовираження

Малювання та розфарбовування дозволяють дітям виражати себе унікальним для них способом. Це може бути особливо важливо для дітей, які мають проблеми з вербальним спілкуванням або мають труднощі з вираженням своїх емоцій.


Сприяє розслабленню

Мистецтво може бути розслаблюючим і заспокійливим заняттям. Воно допомагає зменшити стрес і занепокоєння, а також сприяє відчуттю миру та спокою. Це може бути особливо корисно для дітей, які мають напружений графік, та тих, хто бореться з тривогою.


Загалом, малювання та розфарбовування – чудові заняття для дітей, які приносять багато переваг. Заохочуючи дітей малювати, батьки та вихователі допомагають підтримати їхній розвиток і сприяти загальному добробуту.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Розвиток відчуттів і сприйняття дошкільника: практичні вправи






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук