Як прищепити дитині любов до корисної їжі: 5 порад


Опубліковано 22 Лютий 2023 о 16:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Статті >  Як прищепити дитині любов до корисної їжі: 5 порад


Як прищепити дитині любов до корисної їжі: 5 порад

Photo: freepik.com.ua


Поганий апетит у дитини може турбувати батьків, особливо якщо малюк навідріз відмовляється від корисних продуктів на користь швидких перекусів та солодощів. Зазвичай так поводяться діти, яких з перших років життя розбалували або всіляко вмовляли з'їсти хоч що-небудь, і тому повністю відбили б бажання їсти корисні продукти.

Неправильне харчування може спричинити проблеми зі здоров'ям. Іноді очевидно, що час для безболісного виховання правильної поведінки вже втрачено, але не варто опускати руки. Чим раніше розпочати корекцію, тим краще. Через кілька років ваш малюк буде вам вдячний.


1. Не використовуйте систему матеріальних заохочень


Деякі батьки пропонують дитині угоду. Мовляв, якщо зараз з'їси брокколі, то потім підемо до парку на атракціони. Часто діти охоче приймають умови гри, але потім починають маніпулювати батьками. Іноді дитина з принципу не їстиме корисне, поки їй не пообіцяють черговий бонус.

Подібна система докорінно неправильна. Вона позбавляє батьків їхнього високого статусу в очах малюка. Майте на увазі, що набагато доцільніше пропонувати купити самокат для дитини за хорошу успішність чи спортивні досягнення. У цьому випадку користь очевидна, тоді як від разового вживання корисного супу овочевого нічого не зміниться.


2. Будьте прикладом


Діти повторюють за дорослими. Як можна вмовити дитину їсти моркву та капусту, якщо батьки в неї на очах поглинають бургери та смажену картоплю?

Не повинно бути подвійних стандартів: у правильній сім'ї всі харчуються однаково або хоча вдають, що це так.


3. Переконайтеся, що корисна їжа може бути смачною


Дитина не усвідомлює користі овочів, скільки їй про це не кажи. Єдиний спосіб зробити так, щоб вона почала їх їсти, це готувати їх смачно. Мало хто любить варені овочі - приготуйте овочі вок або потушкуйте їх, подайте з м'ясом та соусом.

Деякі продукти можна давати куштувати по шматочку, при цьому можна злегка обдурити дитину, сказавши, що цього їй поки що багато не можна. У малюка відразу виникне інтерес і бажання спробувати нову страву ще й ще.

Навіть нудну вівсянку можна приготувати так, що дитина буде їсти її із задоволенням. Додайте туди сухофрукти, скибочки бананів. Або можна приготувати вівсяну кашу зі спеціями, які покращать її прісний смак.


4. Стимулюйте фізичну активність


Хороший апетит буває у дітей, що багато рухаються. Маленькі спортсмени після інтенсивних тренувань їдять усі поспіль. Можна відвести дитину до секції або подбати про заняття в домашніх умовах: купити тренажери та спортивне спорядження в інтернет-магазині Алло в Дніпрі. Тренажерами может пользоваться вся семья, поэтому есть шанс подать ребенку хороший пример.


5. Не змушуйте доїдати


Іноді дитина намагається з'їсти корисну страву, але не може доїсти все, що на тарілці. Не треба примушувати, краще похвалити за малі зусилля. Дитина не повинна боятися, що в неї будуть силою впихати нелюбиму страву. Крім того, вміти зупинитися під час їжі дуже корисна звичка, якої немає у багатьох дорослих. Вони не встають через стіл, поки тарілки не спорожніють, а потім скаржаться на зайву вагу та проблеми зі здоров'ям.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук