Добірка книг про фінансову грамотність для дітей


Опубліковано 21 Лютий 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Добірка книг про фінансову грамотність для дітей


Добірка книг про фінансову грамотність для дітей

Photo: Freepik


Мам, купи мені іграшку? Тату, дай грошей на кіно? А купіть мені айфон? А чому це дорого? А чому ми не можемо просто взяти й купити бажане на всі гроші, що у нас є? А коли у мене будуть свої гроші? Я хочу заробляти, що мені з цим робити? – настає період, коли дитина засипає батьків питаннями, які більшою чи меншою мірою стосуються грошей.

«Діти в місті» зібрали добірку корисних книг для дітей про фінансову грамотність. З них дитина, а може і батьки, дізнаються, як працюють гроші, на чому потрібно економити, а де краще витрачати, як інвестувати та накопичувати та багато іншого.


Бодо Шефер - Пес на ім'я Мані, або Абетка грошей


Справжній бестселер у світі освітньої дитячої літератури. Кіра знаходить пораненого собаку, який вміє говорити. Його звуть Мані, і він знає про гроші абсолютно все. Скоро Кіра стає справжнім професіоналом у світі грошей. Вона допомагає друзям і близьким приймати фінансові рішення і досягати успіху. Разом з героями книги дитина навчиться правильного ставлення до грошей.

Рекомендований вік: від 9 років.



Photo: "Діти в місті"


Рон Лібер - Як говорити з дітьми про гроші


Книга вчить відповідати дитині на найпростіші та найнеочікуваніші питання про гроші. Адже батьки мають відповідати на всі питання дитини. Автори розповідають про кишенькові гроші, подарунки на дні народження, благодійність, підробіток тощо. Завдяки цій книзі дитина сформує власне вміння заощаджувати, ділитися і витрачати.

Рекомендований вік: від 9 років.


Анна Гресь - Фінансова грамотність для малюків. Перший крок до мільйона


Ганнуся, Іванко та Професор Економус розкажуть вашій малечі стільки яскравих цікавинок про гроші. Дитина дізнається, як і коли з’явилися перші гроші, як їх заробляти та як вкластися у вигідну справу. Книга має інтерактивний розділ для закріплення матеріалу з завданнями і наліпками.

Рекомендований вік: від 3 років.



Photo: "Діти в місті"


Сергій Біденко, Ірина Золотаревич - Як розповісти дітям про гроші


Дитина пізнає цей світ через ігри. Саме через ігри вона набуває потрібний досвід, як поводитись у тих чи інших ситуаціях. Ця книга – це збірка сотні практик і ігор, за допомогою яких можна навчити дітей правильно поводитися з грошима. У невимушеній атмосфері дитина навчиться витрачати, планувати бюджет та заощаджувати, а також відповідати за свої дії.

Рекомендований вік: від 2 років.


Вам може сподобатися наша стаття: Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта


Кіра Вермонд - Таємне життя грошей. Дитячий путівник світом готівки


Ця книга – початок шляху успішного підприємця. З неї діти дізнаються про гроші буквально все – як працює готівка, а як кредитні картки, як правильно інвестувати і як керувати грошовими потоками. Книга має достатньо ілюстрацій, і пояснює усе простою і зрозумілою мовою.

Рекомендований вік: від 6 років.



Photo: "Діти в місті"


Сергій Біденко, Ірина Золотаревич - Книга юного підприємця. 9 детальних планів своєї справи для підлітків


Цікава книжка з точки зору підходу до ведення власної справи. У книзі зібрано 9 бізнес-моделей. Дитина може взяти будь-яку з них та започаткувати свою справу, скласти бізнес-план, зібрати капітал та управляти всією справою. Ба більше, завдяки цій книзі вона навіть зможе знайти партнера або зібрати команду.

Рекомендований вік: від 9 років.


Джанін Глайста - Як перетворити $100 на $1000000


Книга має купу достатньо цінних «дорослих» порад про гроші. Тут дитина знайде інформацію про принцип СЗС (спершу заплати собі), відкриття ощадного рахунку та управління відсотками від заощаджень, навчиться складати коротко-, середньо- та довготермінові плани і бюджети. Яскраві малюнки допоможуть зрозуміти усі аспекти фінансової науки.

Рекомендований вік: від 9 років.



Photo: "Діти в місті"


Сергій Вожжов - Мрія на мільйон. Рушай у світ грошей та бізнесу


Ця книга написана спеціально для підлітків. Зрозумілою та доступною мовою автори розповідають про складні дорослі речі – облік фінансів, витрати і заробіток, фінансування та бізнес-проекти, страхування та податки. Крім того, багато інформації подано у формі квестів, щоб залучити і утримати увагу підлітків. І звісно ж, книга містить практичні завдання, щоб діти могли не тільки дізнатися про корисні навички, а й тренувати їх.

Рекомендований вік: від 9 років.


Едді Рейнольдс, Меттью Олдгем, Лара Браян - Фінанси для початківців


Ця книга – ілюстрований посібник з фінансової грамотності. Вона містить безліч корисної інфографіки та ілюстрацій, які допоможуть дитині розібратися у світі фінансових потоків. На зрозумілих життєвих прикладах автори пояснюють, як можна заробити гроші, що таке кредити, які є способи оплати та що таке інвестиції. А ще розповідає, що таке банки, як вони працюють, що таке бюджет і трудовий договір.

Рекомендований вік: від 9 років.



Photo: "Діти в місті"


Дженніфер Мур Маллінос - Гроші не ростуть на дереві


Хто з нас не мріяв, щоб у нього на дачі виросло дерево, на якому ростуть гроші. А от герою цієї книги страшенно пощастило, і у його дворі квітне саме таке дерево. Але що далі? Чи насправді все так солодко, якщо нічого не робити, тільки витрачати гроші? Звідки все з’явиться, якщо ніхто не працює? У формі казки, книга навчить дітей сумлінно навчатися, працювати та заощаджувати гроші.

Рекомендований вік: від 3 років.


Читайте також: Бізнес з пелюшок: як виховувати майбутніх підприємців


Яніс Варуфакіс - Розмови з донькою про економіку


У книжці грецький економіст говорить зі своєю донькою Ксенею про економіку. На прикладі казок і легенд, за допомогою відомих персонажів – доктор Франкенштейн, Фауст, агент Сміт з «Матриці» – батько розкриває складні економічні питання. Діти дізнаються, як працює економіка у ринковому суспільстві, світом правлять гроші чи їхня відсутність та куди веде людство розвиток технологій.

Рекомендований вік: від 11 років.



Photo: "Діти в місті"

Роберт Кіосакі - Багатий тато, бідний тато


Світовий бестселлер. Автор пояснює, що люди занадто багато фокусуються на тому, щоб заробити гроші, але зовсім не думають про те, як гроші мають працювати на них. Ця книга написана саме для дітей, адже не всі школи та батьки дають необхідні знання з управління фінансами.

Рекомендований вік: від 9 років.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук