Чи доречно відзначати свята в умовах війни: що думають психологи


Опубліковано 16 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Чи доречно відзначати свята в умовах війни: що думають психологи


Чи доречно відзначати свята в умовах війни: що думають психологи

Photo: Freepik


Зовсім скоро в Україні розпочнеться новорічно-різдвяний період – довгоочікуваний і один з найулюбленіших періодів зими. Святкові дні цього року будуть затьмарені війною та трагічними подіями, які її супроводжують. У багатьох родин виникає закономірне питання – чи варто святкувати Новий Рік та Різдво в умовах війни? Чи можливо радіти та влаштовувати святкове застілля, коли в країні гинуть люди?

«Діти в місті» зібрали в мережі поради психологів, які допоможуть вам вирішити цю моральну дилему.


Свята в умовах війни


Війна в Україні триває вже майже рік. За цей час пройшло багато свят, частину з яких українці проігнорували, а частину відзначали суто символічно. На думку психолога Галини Волошиної, радіти життю та відзначати свята – доречно, а відкладати життя та відзначення важливих подій не варто. За її словами, українцям необхідно прийняти ситуацію та продовжувати жити у нових реаліях.

Через постійний стрес емоційний стан більшості українців дуже хиткий. Саме тому задоволення хоча б невеликих потреб добре впливає на загальний стан організму. В такі моменти рівень дофаміну підвищується, а емоційний стан покращується.

Психолог наголошує, що особливо це важливо для діток, адже вони на даний момент потребують вдвічі більше нашої турботи та уваги. Тому, навіть в умовах війни, необхідно влаштовувати маленькі свята та святкування, якщо є така можливість.


Читайте також: Топ-10 способів привести себе до ладу – поради психолога


Стимул боротися далі



Photo: Freepik


Психолог Марина Журбенко зазначає, що потреба в радості та позитивних емоціях живе в нас з народження. Людина може переживати будь-які складні обставини і біду, але саме радість несвідомо штовхає її до рішень, які дозволяють зберегти життя.

За словами спеціалістки, радісні події дають стимул боротися далі та дозволяють пережити складні часи.


Свято має бути


Відома психолог Світлана Ройз впевнена, що у будь-які часи є місце для свята. На її думку, цього року відчуття свята та новорічного дива необхідно людям навіть більше, ніж зазвичай. Саме зараз українцям важливо дозволити собі відчувати радість. Ба більше, традиції мають терапевтичний ефект, тому їх не можна переривати.

У зв’язку з цим, Ройз анонсувала проект «Дзвінок Св. Миколаю». Це безкоштовний чат-бот, яким можуть скористатися дітки, щоб поспілкуватися зі Св. Миколаєм.


Посилання на Чат-бот шукайте тут.


Збереження ритуалів


Психолог Майя Грещук наголошує, що для дітей дуже важливо збереження новорічних ритуалів і традицій. Коли людина переживає травматичні події, психологи радять спиратися та шукати спасіння у звичних ритуалах. Саме тому традиційні приготування до Нового Року, подарунки та святкування буде на користь дітям, адже допоможе адаптуватися до мінливого та непередбачуваного майбутнього.


Не святкувати — нормально


Буває і так, що бажання відзначати свято зовсім немає. Психолог Катерина Клюшниченко вважає, що таке бажання цілком нормальне. Вона наголошує, що новорічного настрою у такий складний час, коли навколо нас стільки болю і горя, може й не бути.

За словами спеціалістки, не варто силою змушувати себе святкувати та включатися у новорічні справи і приготування. Набагато краще прислухатися до своїх власних бажань та потреб і дозволити відчувати те, що відчуваєте.


Вибір кожного


Photo: Freepik


Психолог-практик і телеведуча Юлія Зорій наголошує, що можна зрозуміти всіх – і тих, хто хоче відзначати свята, і тих, хто вирішує відмовитися від святкування. На її думку, головне в цьому – баланс і рівновага. Це значить, що не варто впадати в крайнощі. Наприклад, влаштовувати гучне святкування або зовсім ігнорувати подію.

Спеціалістка зазначає, що під час війни необхідно навчитися жити по-новому і намагатися зробити життя комфортним, наскільки це можливо. Святкувати варто, але це святкування має відповідати обставинам воєнного часу, адже треба думати і про почуття людей, які поряд.

Враховуючи той момент, що людська психіка дуже виснажується при такому ритмі життя, їй потрібно підживлення у вигляді позитивних емоцій. Тому невеличке святкування у сімейному колі піде на користь всім.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Психічне здоров’я під час війни: чому важливо піклуватися про себе






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук