Психічне здоров’я під час війни: чому важливо піклуватися про себе


Опубліковано 02 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Психічне здоров’я під час війни: чому важливо піклуватися про себе


Психічне здоров’я під час війни: чому важливо піклуватися про себе

Photo: Freepik


Повномасштабна війна в Україні впливає на психологічний стан всіх без винятку українців. Навіть, якщо ви перебуваєте в умовній безпеці, або виїхали за кордон, ваш емоційний стан може бути дуже нестабільним.

«Діти в місті» публікують поради, які допоможуть підтримати себе в цей непростий час.


Важливість психічного здоров’я


За даними ВООЗ, кожна п’ята людина під час військових дій має розлади психіки. Ще більше людей переживають постійний стрес та емоційні переживання. Зазначається, що навіть після завершення війни знадобиться щонайменше 5-6 років, щоб впоратися з наслідками. Це депресії, тривожні розлади, фобії, посттравматичний синдром тощо.

Стан психічного здоров’я впливає на всі сфери нашого життя – робота, сім’я, здатність приймати рішення та досягати бажаного. Нестабільний психічний стан може призводити до проблем з комунікацією. Нерідко люди поводяться вороже та агресивно, з трудом вирішують проблеми, що виникли у спілкуванні з оточуючими.

Через загальну пригніченість людина втрачає інтерес до життя та речей, які дуже любила до цього. Іноді люди не можуть виконувати навіть прості щоденні рутинні завдання.

Впливає психічне здоров’я і на наше самопочуття. Так, постійний стрес провокує розвиток серцево-судинних захворювань. Через постійні нерви можуть з’являтися також різні психосоматичні захворювання.


Піклування про психічне здоров’я:

  • підвищує продуктивність та самооцінку,
  • покращує якість життя,
  • покращує самопочуття,
  • покращує соціальні відносини,
  • запобігає розвитку психологічних розладів,
  • дає сили, щоб протистояти стресовим ситуаціям.


Читайте також: Топ-10 способів привести себе до ладу – поради психолога


Як дбати про психічне здоров’я



Photo: Freepik


Часом буває важко говорити про наявність психологічних проблем. Втім, визнання проблеми – це перший крок до її розв’язання. Не соромтеся просити про допомогу, коли відчуваєте, що не можете впоратися самостійно.


Коли треба звернутися за допомогою:

  1. Ви відчуваєте безнадію, смуток, тривогу, страх.
  2. Ви мучитеся почуттям провини.
  3. Ваш стан впливає на якість вашого життя.
  4. Ваш стан впливає на стосунки з оточуючими.
  5. Ви відчуваєте себе нещасним.
  6. Нічого не хочеться робити, все валиться з рук.
  7. Ви пережили травматичну подію.


До речі, нещодавно Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні запустив лінію психологічної підтримки для чоловіків. Вона анонімна, безоплатна та цілодобова. Зателефонувати можна за номером 2345*.


Вам може стати в нагоді наша стаття: В Україні заснували проєкт для підтримки дівчат-підлітків


Як допомогти собі самостійно



Photo: Freepik


Гарний сон. Під час сну ми відновлюємося, а наш мозок відпочиває. Люди, які переживають стрес, краще справляються з ним, якщо мають змогу поспати. Згідно з дослідженнями, багато психічних розладів розвиваються через проблеми зі сном, а люди, які не досипають, більш схильні до депресій та тривожності.

Збалансоване харчування. Не обов’язково дотримуватися спеціальної дієти. Просто намагайтеся харчуватися збалансовано. У раціоні щодня мають бути присутні всі необхідні нашому організму мікроелементи та вітаміни. Важливо також, як ми їмо. Обирайте середні порції, щоб не переїдати. Також звертайте увагу на атмосферу, в якій ви знаходитеся під час прийому їжі.


Зверніть увагу на нашу статтю: Харчування та стрес: рекомендації та поради від нутриціолога


Фізична активність має бути щоденною. Це може бути будь-який спорт, який вам до вподоби. Це можуть бути танці або навіть прості прогулянки на свіжому повітрі. Як пояснюють спеціалісти, фізична активність впливає на виділення дофаміну (гормон радості) та зменшує виділення кортизолу (гормону стресу).


Читайте також: Міжнародний день спорту: як підтримати фізичне здоров’я


Спілкування. Взаємодія з близькими та друзями творить дива. Не дарма кажуть, що друзі можуть бути найкращими психологами, адже завжди вислухають і допоможуть. Саме з близькими ми можемо ділитися своїми переживаннями та розуміти, що ми в цьому світі не самотні.

Задоволення. Щоб підтримувати психічне здоров’я, важливо робити щось для себе. Мова йде про заняття, які приносять справжнє задоволення. Важливо щодня знаходити хоча б декілька годин на відпочинок та приділяти цей час собі.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук