Як правильно зберігати грудне молоко під час відключення світла


Опубліковано 01 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Як правильно зберігати грудне молоко під час відключення світла


Як правильно зберігати грудне молоко під час відключення світла

Photo: Freepik


Україна продовжує свою боротьбу проти агресора по всім фронтам. Попри скрутну ситуацію та надзвичайні умови, життя українців продовжується. Кожна родина намагається пристосуватися до нових реалій та разом працювати на перемогу.

Згідно зі статистикою, з початку року в Україні народилося майже 200 тис. дітей. Сьогодні новоспеченим матерям доводиться нелегко, адже крім постійного стресу їм потрібно думати про те, як забезпечити малюка всім необхідним. Одна з базових потреб дитини – їжа. «Діти в місті» дізнавалися, як зберегти грудне молоко під час блекауту, та як нагодувати дитину, якщо молока немає.


Правила зціджування


Під час кризових ситуацій і стресу завжди існує ризик, що грудне вигодовування може перерватися. Щоб підтримувати лактацію, необхідно правильно зціджувати і зберігати грудне молоко.

Як зазначають експерти, молоко матері – це найбезпечніше та найкорисніше харчування для дітей у будь-яких ситуаціях. Перевага в тому, що їжа завжди у доступі і вам не потрібно думати про те, як приготувати суміш та довести її до правильної температури.

Для підтримки лактації необхідно зціджуватися не менше 6–7 разів на добу по 100–120 г з обох молочних залоз. Плюс в тому, що зцідженим молоком можна годувати малюка, якщо вам треба відійти по справах на довгий термін.

Під час надзвичайних ситуацій необхідно годувати малюка за вимогою. Це потрібно не лише, щоб нагодувати його, а й також, щоб заспокоїти. Чим частіше ви прикладаєте дитину до грудей, тим більше шансів зберегти лактацію.


Читайте також: Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради


Зберігання молока



Photo: Freepik


Одне з головних правил, що стосується грудного вигодовування – якість молока. Якщо у вас є хоча б найменші сумніви щодо правильності зберігання та стану молока, необхідно його вилити.

Ви можете зберігати молоко при кімнатній температурі, а також у холодильнику.


Правила зберігання:

  • 22-26 градусів – 6 годин,
  • 19-22 градуси – 10 годин,
  • 10-15 градусів – 24 години,
  • 0-4 градуси у холодильнику – 8 днів,
  • морозильна камера – до 3 місяців.


Обов’язково позначайте на пляшці, коли саме було зціджено молоко. Перед годуванням заморожене молоко можна розігріти на водяній бані або під струменем гарячої води.


Поради на випадок вимкнення світла


Під час віялових відключень світла треба подбати про зберігання молока. Холодильник без живлення може зберігати продукти до 4 годин. Це за умови, якщо ви не будете відкривати дверцята та випускати холод.

Якщо світло пропадає на більш довгий період, перемістіть молоко в задню частину морозильної камери. Саме там знаходиться найхолодніша частина холодильника. Щоб холод у морозильній камері зберігався довше, вона має бути повністю заповнена. Варто зазначити, що морозильна камера без живлення може зберігати холод до 48 годин.

Пам’ятайте, що молоко вважається замороженим до того моменту, поки в ньому видно кристали льоду. Після того, як молоко повністю розморозилося, треба використати його протягом двох годин.


В жодному разі не заморожуйте молоко повторно!


Приготування суміші



Photo: Freepik


Варто зазначити, що, згідно з рекомендаціями ВООЗ, немовлят до 6 місяців треба годувати або догодовувати зцідженим молоком матері. Якщо з цим є проблеми, пріоритетним вважається донорське людське молоко і лише потім – адаптована суміш.

Якщо є можливість обирати, краще віддати перевагу готовим рідким сумішам у пакуванні, які розраховані на одне годування. В цьому разі вам не знадобиться вода для розведення суміші.

У разі приготування звичайної суміші треба дотримуватися правил безпечного приготування. Найкраще – використовувати чисту питну воду або кип’ячену. Якщо суміш вам необхідно готувати на постійній основі, краще заздалегідь подбати про те, щоб у вас був запас води та чистого посуду. Якщо ж немає можливості розігріти воду, її можна зігріти власним тілом.

Бувають й такі ситуації, коли немає доступу до суміші або немає можливості її приготувати. З півроку дитині у таких випадках можна пропонувати дорослу їжу, щоб підвищити добову калорійність.

Якщо доступу до суміші немає, можна розвести коров’яче молоко з водою у пропорції 1/1 та додати 1 чайну ложку цукру на 100 грамів. 


Вам може знадобитися наша стаття: Топ фактів про грудне вигодовування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук