Топ-10 способів привести себе до ладу – поради психолога


Опубліковано 28 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Топ-10 способів привести себе до ладу – поради психолога


Топ-10 способів привести себе до ладу – поради психолога

Photo: Freepik


Стрес і загальна тривожність вже стали буденною справою як у дорослих, так і у дітей. Щоправда, це не значить, що ми всі адаптувалися. Доволі часто цей стан заважає дітям і дорослим думати, навчатися, працювати, грати. Іншими словами, не дає жити.

«Діти в місті» обрали найцікавіші рекомендації від психологині Вікторії Назаревич, які допоможуть зібратися з духом. Вікторія Назаревич впевнена, що люди часто недооцінюють творчість і час, який проводять разом.


Музика і спів


Не зважаючи на те, чи вміє ваша дитина співати, не стримуйте її. А краще спробуйте поспівати разом. Зовсім не має значення, буде це щось народне або Kalush чи Jerry Heil. Головне, щоб ви з дитиною відчували власний спів.

Пісні і музика знімають тілесне напруження. Вібрація голосу діє заспокійливо на людину. Вона ніби створює баланс із середини себе.


Імпровізація в танці



Photo: Freepik


Танок – прекрасна форма, щоб дослухатися до власного тіла. Танці допоможуть зняти напруження та відреагувати на симптоми стресу.

З дитиною можна просто танцювати під музику, а можна «дати волю звіру». В будь-якому випадку, танок забезпечить нестримний вихід енергії.


Читайте також: Реакції на стрес та травматичні події: на що варто звернути увагу


Хаотичні малюнки


Існують складні психологічні механізми, які проявляються у творчості. Хаотичні малюнки – це надзвичайно дієвий спосіб долати внутрішні конфлікти, тривогу та ступор. Нестримні олівці та дивні фігури також дають вихід енергії.


Геометричні розмальовки або антистрес-розмальовки


Так сталося, що монотонне кольорове повторення має терапевтичний ефект. Ця мікромоторика, яка втілюється у складній графіці, забезпечує стійкий ефект спокою.

Чималу силу тут має контрольований ефект творця. Дитина сама обирає кольори і місця, які буде розфарбовувати. І це наділяє її спокоєм та дає впевненість у майбутньому.


Ліплення глиною



Photo: Freepik


Глина допомагає зняти напруження з глибоких неусвідомлених глибин. Також за допомогою ліплення відбувається відпрацювання витісненого психічного матеріалу, того, який свідомість не змогла інтегрувати.

Окрім цього, дитина відчуває силу буквально у власних руках. Вона може і створювати щось, і руйнувати. Так повертається психологічна опора особистості.


Зверніть увагу на нашу статтю: Добірка дитячих ігор для зняття напруження


Контакт з м’якою іграшкою


Гра та обійми з м’якими іграшками мають глибоке терапевтичне підґрунтя, адже це тактильний спосіб тримати себе в регресивному спокої. Коли хтось обіймає іграшку, він звертається до первинних тактильних реакцій з дитинства. Ніби сам себе огортає та обіймає.


Малювання простих зображень та їхнє повторення


Всі творчі прояви, в яких закладено одноманітне повторення дій, допомагають набути медитативного стану.

Повторення простих зображень – це також символічна або образна медитація. Вона перетворює внутрішнє напруження на зовнішній малюнок. Під час такої практики стає легше і краще.


Плетіння з ниток клубочків, шаликів, мандал


Чи не найкраща практика з упорядкуванням. Коли дитина плете, наприклад, мандалу, вона створює нову структуру із певного хаосу ниток. Плетіння часто допомагає збалансувати внутрішній хаос від стресових чинників.


Створення колажів


Проста та дієва техніка, яка допомагає людям із великою кількістю задач – школярам з купою завдань, господаркам із купою домашніх справ та людям, які тонуть в робочих завданнях.

Коли людина створює колаж, вона паралельно структурує власні думки у нову систему. Ця практика фантастично допомагає в ситуаціях складного вибору та невизначеності.


Малювання складних переживань у спонтанних малюнках



Photo: Freepik


При гіперактивності, емоційних сплесках та в моменти підвищеної тривожності, близької до паніки, варто спробувати намалювати спонтанні експресивні малюнки. Це найкращий спосіб убезпечити себе від надмірного емоційного збудження, а також можливість звільнити себе від негативних деструктивних емоцій.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Добірка дитячих книжок, які допоможуть пережити важкі часи






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук