Новини освіти: стипендії для школярів, пільги для переселенців та тривалість онлайн-уроків


Опубліковано 18 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Новини освіти: стипендії для школярів, пільги для переселенців та тривалість онлайн-уроків


Новини освіти: стипендії для школярів, пільги для переселенців та тривалість онлайн-уроків

Photo: Freepik


В умовах війни освітній процес в Україні став надзвичайно гнучким та адаптивним. Після недавньої масштабної ракетної атаки частина шкіл повернулася до онлайн-навчання. У деяких містах діти продовжують навчатися вдома задля своєї безпеки.

Попри війну, Міносвіти продовжує працювати та боротися з викликами сьогодення. «Діти в місті» зібрали найактуальніші новини освіти, які можуть бути вам цікавими.


Пільги для внутрішньо переміщених осіб


Український уряд прийняв рішення перевести частину студентів-контрактників на бюджетну форму навчання. Мова йде про студентів зі статусом ВПО або тих, хто на даний момент перебуває на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де йдуть бойові дії.

Крім цього, перейти на бюджет зможуть діти загиблих захисників України, учасники бойових дій та особи, які отримали інвалідність внаслідок війни.


Стипендії для талановитих школярів та студентів



Photo: Freepik


Одразу декілька місцевих рад повідомили про впровадження стипендій для талановитих школярів. Так, Київрада прийняла рішення виділяти персональні стипендії призерам олімпіад, конкурсів та турнірів з навчальних предметів. Здібні учні 8-11 класів отримуватимуть по 1000 гривень на місяць.

Впровадили стипендії й у Львівській міській раді. Школярі зможуть претендувати на винагороду в розмірі 15 тис. гривень.

Варто зазначити, що 172 студенти українських ВНЗ у 2022/2032 навчальному році отримуватимуть стипендію від Верховної Ради, та ще 254 студенти отримуватимуть президентську стипендію. Як відомо, у 2022 році президентську стипендію збільшили до 4400 грн.


Читайте також: Безкоштовний мобільний застосунок для вивчення математики


Онлайн-уроки в умовах воєнного стану



Photo: Freepik


У Міністерстві охорони здоров'я опублікували рекомендації щодо тривалості онлайн уроків в умовах воєнного часу. У відомстві зазначили, що тривалість занять залежить від їхньої кількості.

  • 1-2 класи: один або два уроки по 30 хвилин, або три уроки по 20 хвилин;
  • 3-4 класи: один або два уроки по 45 хвилин, або три уроки по 30 хвилин, або чотири уроки по 20 хвилин;
  • 5-6 класи: один або два уроки по 45 хвилин, або три уроки по 35 хвилин, або чотири уроки по 25 хвилин;
  • 7-9 класи: один або два уроки по 45 хвилин, або три уроки по 40 хвилин, або чотири уроки по 30 хвилин, або п’ять – по 25 хвилин;
  • 10-11 класи: один або три уроки по 45 хвилин, або чотири уроки по 35 хвилин, або п’ять уроків по 30 хвилин, або шість – по 25 хвилин.


ДПА-2023


У 2023 році учні 4-х, 9-х та 11-х класів знову складатимуть Державну підсумкову атестацію. Таке рішення прийняли в Міністерстві освіти. Екзамен для 4-х і 9-х класів проходитиме у письмовій формі, а одинадцятикласникам ДПА замінить ЗНО.

Четверті класи здаватимуть ДПА з математики та української мови. Екзамени проводитимуться виключно для моніторингу якості освіти школи.

По завершенню дев’ятого класу доведеться складати іспити з української мови, математики та ще одного предмету, який обере педрада закладу освіти.

Випускники 11-х класів здаватимуть українську мову, математику, історію України або іноземну мову.


Вам може сподобатися наша стаття: Онлайн-освіта в Україні: нові виклики, переваги та трансформація


Курси з блокчейну


У Національному університеті «Києво-Могилянська академія» спільно з європейськими партнерами WhiteBIT запустять першу в Україні магістерську програму з блокчейну, регулювання віртуальних активів та обігу криптовалют. Таким чином, у українців з’явиться можливість отримати спеціальність, пов'язану з криптобіржею.

Більш детально про навчальні плани можна буде дізнатися найближчим часом.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук