Що робити, щоб малюк заговорив – 10 порад молодим батькам


Опубліковано 23 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Що робити, щоб малюк заговорив – 10 порад молодим батькам


Що робити, щоб малюк заговорив – 10 порад молодим батькам

Photo: Freepik


Перші слова дитини завжди надихають батьків. Дитина починає спілкуватися з навколишнім світом. Але що робити, щоб розвиток мови не гальмувався, і розвивався належним чином?

«Діти в місті» розкажуть, як посприяти розвитку мови малюка.


Багато говоріть з малюком


Це головне правило. Дитина має чути вас постійно. Не думайте, що якщо дитина не відповідає вам, то вона не є співрозмовником. Дитина сприймає мову батьків із самого народження. Спочатку на рівні звуків, потім на рівні окремих слів, і вже згодом – на рівні сенсів і значень.

Аби ваша мова не перетворилася на монолог, спілкуйтеся з дитиною по принципу пасивного діалогу – начебто ведете бесіду із мовчазним співрозмовником, який не дуже любить висловлювати свою думку. І реагуйте на будь-які звуки, якими дитина вам відповідає.


Починайте з простих і коротких слів


Мову потрібно опановувати поступово. Звичайно, дитина зможе з роками розібратися у складних словах та словосполученнях. Та на це йде більше часу. Тому починайте з простих слів, і щойно ви бачите, що дитина їх опанувала, переходьте до складніших конструкцій.



Photo: Freepik

Не говоріть занадто швидко


Коли дитина стикається із великим потоком слів, вона все чує, але не може розібрати й виокремити конкретні слова. Тобто не розуміє, про що говорять батьки.

Нормальною є та швидкість, якою батьки спілкуються, коли розслаблені і перебувають у гарному настрої.


Проговорюйте вголос все, що робите


Проговорюйте кожну свою дію, коментуйте все, що бачите навколо. Таким чином дитина пасивно поповнює свій словник. Коли дитині буде півроку, почніть описувати прості речі – кольори, форми, властивості предметів. А з 8-9 місяців вже пояснюйте дії, наприклад, «йдемо на кухню, щоб поснідати», «взуваємося, аби піти на вулицю».


Не сюсюкайте


Дитяча мова вкрай мила і потішна. Але дитина наслідує мову дорослих. Тому забавки із сюсюканням можуть виглядати милими й веселими, але на розвиток дитини впливають негативно.



Photo: Freepik

Заохочуйте дитину дивитись на вас


Мамам радять фарбувати губи і очі. Окрім того, що це підтримує психічну стабільність самої мами, це ще й корисно для дитини. Таким чином вона вчиться не тільки чути маму, але й бачити. Тобто дитина концентрується на обличчі, і вчиться зчитувати емоції співрозмовника.


Читайте дитині вголос


Сумісне читання книжок неабияк сприяє розвитку мовлення. Читайте дитині не менш ніж 10 хвилин щодня. Якщо є можливість, читайте більше. Обирайте книжки з зображеннями, щоб дитині було цікаво їх роздивлятися.

Ставте питання, пояснюйте, що добре, а що погане було у казці. А коли читаєте вірші, дайте можливість дитині самій закінчити рядочок.


Задайте ритм – читайте прості вірші та співайте пісні


Дитина імітує мову дорослих. Спочатку вона намагається інтонувати, тобто просто повторювати мелодію голосних звуків. Тому батьки можуть наспівувати нескладні короткі мелодії, і спостерігати, як дитина відтворює ті звуки.

Коли ж дитина вже вчиться поєднувати звуки у слова, то в цьому їй допоможуть вірші і пісні з вираженою ритмікою. Слух малюка вловлює ритмічність і риму, і по-перше, це стає для нього корисною розвагою, – дитина має встигнути підлаштуватися під цей ритм. По-друге, через риму легше запам’ятовувати та повторювати слова.


Ще більше порад ви знайдете в нашому матеріалі: Розвиток мови у дитини: що робити, щоб малюк швидше заговорив


Створюйте перепони


Коли дитина почала говорити, схиляйте її до діалогу діями. Замість того, щоб наказувати їй говорити, створюйте перепони. Наприклад, не давайте їй яблуко, допоки не попросить. В перші рази підкажіть, що потрібно сказати, а потім повторюйте ситуацію.

Таким чином, ви ставите дитину в реальні умови життя, де мова є найнеобхіднішим інструментом комунікації.


Розвивайте сенсорику дитини


Доведено, що нервові закінчення на долоньках і кінчиках пальців пов’язані з зонами головного мозку, які відповідають за пам’ять та розвиток мови. Тому робіть дитині масаж долоньок та пальчикову гімнастику. Також розвивайте мікромоторику – хай дитина пересипає крупи, макарони, кольоровий рис, пісок, ґудзики, ліпить пластилін.

Окрім цього, грайтеся з дитячими музичними інструментами – ксилофоном, барабаном, сопілочкою, маракасом. Вчіть кольори, форми, розміри. Усі ці тактильні, слухові та візуальні вправи допоможуть швидше запустити мову дитини та розвивають психічні функції сприйняття.


І наостанок, коли дитина зрозуміє, як саме за допомогою мови можна отримати бажане, це стимулюватиме її й надалі формулювати свої бажання словом, а не плачем. Звичайно ж, батькам завжди необхідна баржа терпіння, аби це витримати. Та ми віримо, що ви впораєтеся.


Читайте також: Чому малюк мовчить, та як допомогти йому заговорити






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук