Що чекає на дітей з 1 вересня: найактуальніші новини освіти


Опубліковано 19 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Що чекає на дітей з 1 вересня: найактуальніші новини освіти


Що чекає на дітей з 1 вересня: найактуальніші новини освіти

Photo: Freepik


Зовсім скоро в Україні розпочнеться новий навчальний рік. Частина шкіл, які пройшли перевірки, будуть чекати дітей на офлайн-навчання. При цьому значна частина дітей продовжить навчатися дистанційно.

«Діти в місті» зібрали актуальні новини зі сфери освіти щодо навчання в умовах війни, а також інші цікавинки.


Готовність шкіл


Напередодні нового навчального року в міських військових адміністраціях відчиталися щодо стану закладів освіти та їхньої готовності до прийому дітей. Так, у Києві станом на середину серпня, до навчання готові та рекомендовані до відкриття 68% закладів освіти. У цих школах є укриття, однак більшість з них – це найпростіші сховища. Втім, робота не зупиняється і в школах продовжуються ремонтні роботи.

Загалом по всій Україні до відкриття в умовах війни готові 41% закладів. За даними Міносвіти, найкраще до початку навчального року готові Львівська (83%) та Чернівецька (78%) області, а також Київ. Як відомо, для підготовки львівських шкіл з них виселили переселенців, тимчасово перебувавших там. Їх переселили в інші місця.

Варто зазначити, що в рамках програми «Безпечна школа» у відносно безпечних регіонах будуть облаштовані укриття в 20 школах. Ще 73 школи отримають додаткові захисні споруди.

Додамо, що в Україні також діє програма «Wi-Fi в укриттях», мета якої забезпечити шкільні укриття Інтернетом.


Читайте також: Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт


Оновлені програми



Photo: Freepik


У зв’язку з російською агресією у МОН взялися за редагування шкільної програми. Над оновленнями працювали представники вишів, громадські діячі, нардепи тощо. Було прийнято рішення прибрати з програми твори російських письменників, однак залишити твори тих, чиє життя було тісно пов’язано з Україною.

Так, у програмі залишили твори Миколи Гоголя, Володимира Короленка та Михайла Булгакова. Вони будуть вивчатися за вибором вчителя. Також у рекомендованій до читання літературі є твори Ільфа і Петрова «12 стільців» та Анатолія Кузнецова «Бабин Яр». Замість російських поетів та письменників до програми включили зарубіжних авторів. Російську мову також приберуть зі шкільних програм.

У блоці історії України та світу було додано значну частину матеріалу про російсько-українську війну та більш детальна інформація про інструменти насилля в СРСР та український опір. Серед термінології з’явилися такі поняття як «рашизм» та «русскій мір».

Варто зазначити, що значну увагу відтепер приділятимуть питанням, пов’язаним з ризиками воєнного часу. Мова йде про укриття, дії під час тривог та обстрілів тощо.


Моделі навчання


Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет провів Міжнародну педагогічну науково-практичну конференцію «Освіта, освітяни – незламні у війні», на якій представив нові моделі навчання в умовах війни. У відомстві розробили детальну інфографіку щодо навчання українських дітей в залежності від обставин.


Детальніше з моделями навчання в Україні можна ознайомитися за посиланням.


Електронні щоденники



Photo: Freepik


Зазначимо, що попри складні часи в Україні продовжується діджиталізація. Так, школи Львівської області з вересня більше не користуватимуться паперовими журналами та щоденниками. Замість цього з’явиться електронний. Наразі над запровадженням системи працює ІТ-компанія Lionwood.software. Як відомо, в багатьох українських школах в минулі роки практикували використання електронних журналів. Зараз це питання стало ще більш актуальним.

Крім можливості виставляти оцінки, на платформі «Навчання та технології» можна буде прикріплювати домашнє завдання та проводити онлайн-уроки.


Вам може знадобитися наша стаття: Екстернат, дистанційна та очна освіта: як організувати навчання в умовах війни


НУМО для дошкільнят


Експерти ЮНІСЕФ Україна та ЮНІСЕФ Чорногорія у співпраці з благодійними платформами та компаніями створили додаток «НУМО розвивальні ігри» для українських дошкільнят. Новий застосунок містить ігри для дітей віком 3-6 років. Він є безкоштовним.

У додатку доступні ігри на вивчення мови та математики, а також завдання для розвитку логіки та творчості. Застосунком дуже зручно користуватися, тому що в ньому є розділи, ділення за віком та складністю завдань.

Велика перевага в тому, що застосунок може працювати без підключення до Інтернету.


Завантажити застосунок «НУМО розвивальні ігри» можна в AppStore та Play Market.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук