Як обрати приватну школу та на що звернути увагу


Опубліковано 18 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Статті >  Як обрати приватну школу та на що звернути увагу


Як обрати приватну школу та на що звернути увагу

Photo: Freepik


Під час вибору приватної школи батьки частіше дивляться на колір стін, якість меблів, наявність комп’ютерного класу тощо. Це важливо, але не головне. Хорошим станом приміщення і новим обладнанням вже мало кого можна здивувати. Тим паче, приватна школа має не дивувати, а давати корисні знання і навички.

«Діти в місті» підібрали головні критерії, на які батькам варто звернути увагу, аби не натрапити на підводне каміння.


Ліцензія на надання навчальних послуг та державна акредитація


Це перше і головне, що ви маєте дізнатись про навчальний заклад. Ліцензія доводить, що заклад має право навчати дітей. В ній зазначено всі напрямки навчання, які надає школа.

Акредитація – не менш важливий документ. Вона дозволяє школі видавати атестати державного зразка. Навчання у закладах без акредитації можливе, але тоді у дитини після випуску не буде потрібних документів.


Укриття


Після того, як Росія повномасштабно вторглася в Україну, укриття стали важливою складовою інфраструктури міст, районів і окремих закладів.

Дізнайтеся, чи має школа власне укриття? Як воно обладнане? Скільки має місць для сидіння і лежання? Чи має окремі контейнери з водою та їжею?


Читайте також: Повернення до навчання: заходи безпеки, вимоги до укриттів та думки батьків


Карти та гугл-відгуки



Photo: Freepik


Місце розташування школи обирається за власними потребами чи бажанням. Критерії можуть бути дуже різні – зручна дорога, близько від дому, недалеко від роботи тощо. Але все одно подивіться карти, коли обираєте школу. Карти покажуть вам, що є навколо, яка інфраструктура району. А також в картах можна почитати відгуки.

Відгуки – дуже корисний інструмент. Вони вбережуть вас та вашу дитину від неприємностей, і ви оберете школу із ліпшою репутацією. Пам’ятайте, що люди частіше пишуть негативні відгуки, ніж позитивні. Але якщо негативних відгуків занадто багато, і вони були залишені нещодавно, – це привід, щоб переглянути інші варіанти.


Також можете скористатися нашим каталогом дистанційної освіти.


Спеціалізація школи


Батькам варто пам’ятати, що вони обирають школу не для себе, а для дитини. Важливо враховувати інтереси і захоплення дитини. Тоді навчання для неї стане не вимушеним обов’язком, а цікавою пригодою.

Існують школи з різними спеціалізаціями, тому підібрати заклад під дитину – не буде величезною проблемою. Проте, не забувайте про фундаментальні з базових предметів. Їх гарантує будь-яка школа, а приватна – тим паче.


Особливості школи


Оскільки Україна постійно укріплює своє місце у світовій спільноті, логічно, що в галузь освіти надходять інвестиції – гранти, експерти, навчальні програми.

Існують білінгвальні школи, які ведуть навчання двома мовами. Є школи, які видають атестати не тільки українського зразка, а й атестат іншої країни. Можна обрати школу з поглибленим вивченням ІТ або творчих напрямків.


Детальніше ознайомитися з міжнародними школами та освітою за кордоном можна за посиланням.

Поговоріть з дитиною про її майбутнє – де б вона хотіла жити, чим займатись? Тоді легше буде визначитися із вибором школи.


Ознайомчий день або батьківський візит


Коли визначитеся з кількома закладами, обов’язково завітайте до обраних шкіл. Поспілкуйтеся з тамтешніми викладачами, адміністрацією і просто робітниками. Зауважуйте, як вони говорять, як відгукуються про дітей, колег та інші школи.

Зверніть увагу на внутрішнє оздоблення школи, особливо, на вбиральні, медичний кабінет та зони прийому їжі. Можете також попросити показати вам укриття.


Питання до адміністрації



Photo: Freepik


Відповіді на кілька неочікуваних незручних питань можуть розповісти вам набагато більше за офіційну інформацію про школу. Поставте декілька незручних питань, і дивіться як педагоги на них реагують, і що відповідають. Наприклад:


Коли і за що звільнили останнього працівника? – відповідь натякне вам на ставлення педагогів до роботи і загальну атмосферу в колективі.

Коли і за що востаннє виключили дитину зі школи? – це дасть розуміння про вимоги до дітей. Якщо нікого ніколи не виключали, запитайте, чому?

Як школа працює з дітьми, яких не приймають інші діти? – тут ви зрозумієте, чи допомагають педагоги дитині соціалізуватися і як саме це відбувається.

Що роблять вчителі, коли у дітей перерва? – для розуміння, чи завжди дитина знаходиться під наглядом дорослого.

Що роблять вчителі і адміністрація, якщо дитина втекла зі школи? – це покаже рівень відповідальності і залученості освітнього закладу.

Якщо не ваша, то яку іншу школу ви могли б порадити? – питання, яке покаже вам адекватність адміністрації та її ставлення до конкурентів.


Читайте також: Екстернат, дистанційна та очна освіта: як організувати навчання в умовах війни






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук