Школа для батьків: як навчити дитину виражати свої емоції


Опубліковано 30 Червень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Школа для батьків: як навчити дитину виражати свої емоції


Школа для батьків: як навчити дитину виражати свої емоції

Photo: Freepik


Емоції та переживання – це невід’ємна частина нашого життя. І важливо вміти проживати та виражати не лише позитивні моменти, а й негативні прояви нашого настрою. Як зазначають психотерапевти, придушення негативних емоцій призводить до розвитку проблемних станів у дорослому житті. Тому надважливо ще в дитинстві навчитися правильно проживати злість, роздратування, образу, відчай тощо.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть батькам навчити своїх дітей правильно працювати зі своїми емоціями.


Знайомство

Перше, що необхідно зробити, це навчити дітей розрізняти різні емоції. Спеціалісти зазначають, що навіть дорослі часто плутають та не можуть точно назвати, що відчувають на даний момент. Знайомити дитину з емоціями можна за допомогою гри в картки «Емоції» або емоційний кубик. Також можна пояснювати та розбирати емоції на прикладі персонажів з мультиків.


Приклад

Щоб дитині було легше зрозуміти себе, наводьте приклади, опираючись на свій власний емоційний стан.

Наприклад:

  • «Я дуже засмутилася, коли ти не виконав свою обіцянку»,
  • «Я неймовірно злякалася, коли ти заховався від мене у парку»,
  • «Я радію, коли ти посміхаєшся»



Photo: Freepik


Допомога

Постійно допомагайте дитині визначити, що саме вона відчуває. Обов’язково ставте питання, коли бачите, що вона ображається, злиться або перебуває у захваті. Пояснюйте різницю між схожими емоціями та допомагайте шукати причини появи тих чи інших переживань. Особливо важливо це для маленьких діток, які доволі часто капризують, бо не можуть висловити якусь емоцію.


Читайте також: Арттерапевтична практика, яка допомагає об'єднати сім'ю


Не забороняємо

Цей пункт дуже важливий, адже саме блокування та заборона проживати негативні емоції призводить до тривожних розладів та депресій у дорослому віці. Як пояснюють психологи, діти, яким забороняли злитися, висловлювати своє невдоволення або образи, зберігають цю звичку і в дорослому житті. Консервування емоцій та їхнє придушення має поганий вплив на психіку та часто стає причиною психосоматичних захворювань.

Саме тому ні в якому разі не забороняйте дитині плакати, кричати або бурхливо реагувати на події в її житті.


Показуємо, як правильно

Звісно, це не означає, що дитина має постійно закатувати істерики та ображатися з будь-якого приводу. Ваша задача як батьків показати зразок поведінки в тій чи іншій ситуації. Виражайте свої емоції, тим самим подаючи приклад дитині. Адже, коли батьки постійно стримують себе, дитина засвоює цей приклад.



Photo: Freepik


Розуміння

Дитина не буде боятися розказувати вам про свої переживання, якщо буде чути від вас слова підтримки та розуміння. Не лініться повторювати малим, що будь-яка емоція має право на існування, а виникає вона зазвичай без бажання людини. При цьому, кожна людина може управляти своїм емоційним станом і давати раду як з позитивними, так і з не самими приємними переживаннями.


Вам може знадобитися наша стаття: Як навчити дитину міркувати про себе і навколишній світ. І навіщо це потрібно?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук