Мотиваційний лист для вступу в університет або «Чому ви повинні взяти саме мене?»


Опубліковано 13 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Мотиваційний лист для вступу в університет або «Чому ви повинні взяти саме мене?»


Мотиваційний лист для вступу в університет або  «Чому ви повинні взяти саме мене?»

Photo: Freepik


Пошук роботи, вступ до вищого навчального закладу – це завжди велике чи маленьке випробування, тому ніхто не назве цей процес легким. В цьому році формат процедур для вступу у вищій навчальний заклад дещо змінився.


Більш детально про правила вступу ми писали у статті: Спрощення ЗНО та скасування ДПА: як абітурієнти складатимуть тести у 2022 році


Для багатьох випускників найскладнішою частиною процесу стане написання ефективного мотиваційного листа, оскільки багато суперечливих порад можуть більше заплутати та налякати, ніж надихнути. «Діти в місті» оновили та проаналізували різні поради щодо мотиваційних листів для тих, хто хоче вступити до вишу в 2022 році.


Перші кроки


Оскільки мотиваційний лист цього року є важливим документом у вашій заявці, вам слід переконатися, що ви починаєте писати його завчасно і залишити достатньо часу для його створення. Перш ніж почати писати мотиваційний лист, дізнайтеся якомога більше про університет, в якому ви хочете навчатися. Зазвичай вебсайт ВНЗ досить чітко доносить інформацію про вимоги та очікування від студента.


Я чесний та оригінальний!




Бізнес-тренер, груповий коуч, член British Council в Україні, експерт з продажів Альона Винник в інтерв'ю «Діти в місті» дала рекомендації для абітурієнтів щодо написання мотиваційного листа.


«Багато хто намагається писати те, що сподобається приймальній комісії, або те, що від нього очікують. При цьому часто забуваючи про свою особистість і про те, що кожен з нас – це унікальний всесвіт, у кожному приховані особливості, яких немає в інших», - зазначає експерт.



Експерт з профорієнтації та вступу з Дистанційної ОНЛАЙН ШКОЛИ 977 Ельза Рощина додає, що не слід писати багато, сподіваючись сподобатися приймальній комісії.


«Важливо пам'ятати, що ваш лист читають люди. У цих людей безліч таких листів, тому багато з них навіть не дочитують. Відповідайте вимогам, але пишіть коротко, цікаво та покажіть привабливі сторони вашого характеру», - радить вона.


За словами Альони Винник, дуже важливо, щоб лист був живим та правдивим, щоб це була ваша особиста історія.


«Не треба нічого вигадувати, будьте собою. Все має бути настільки просто та зрозуміло, наскільки це можливо. Головне завдання мотиваційного листа – знайомство приймальної комісії з вами як з потенційним студентом та майбутнім експертом чи фахівцем», - додає Винник.


Вона наголошує, що при написанні мотиваційного листа, як і при складанні резюме, немає магічних таблеток, чарівних формул та правильних формулювань. Головне – щирість та відкритість, жива історія, зрозуміла мова.


«Як і в бізнесі, при вступі до ВНЗ існує конкуренція, тому постарайтеся донести свої цінності, цілі, особисті якості, розкажіть, чим ви можете бути корисними суспільству та університету», - пояснює експерт.


Покрокова інструкція


Альона Винник пропонує використати наступний алгоритм написання мотиваційного листа.

  1. Опишіть свою зацікавленість у навчанні, напишіть, чому саме ви, і чому саме цей ВНЗ.
  2. Розкажіть про свій досвід, покажіть себе людиною, яка здатна справлятися з будь-якими завданнями – творчими, системними, непередбаченими.
  3. Підкресліть свою грамотність. Коли напишете першу версію листа, прочитайте та приберіть усе зайве. Не допускайте тавтологій та помилок, якщо використовуєте термінологію. Спочатку добре вивчіть це питання, щоб випадково не використати якісь терміни неправильно.
  4. Не використовуйте складні конструкції. Краще увімкніть творчість і зробіть мову яскравою.
  5. Намагайтеся через історію розповісти про свою готовність співпрацювати та досягати успіху. Не забудьте згадати свої досягнення та приводи для гордості, наголосіть на своїй унікальності.


«Це все потрібно вмістити у кілька абзаців зв'язного, легкого, логічного інформаційного тексту. Есе – це як сценарій до міні-фільму чи сюжет міні-книги. Ви в ній – персонаж чи літературний герой. На самому початку ви можете закинути якийсь «гачок». Це може бути цікавий факт чи цитата, що описує вас. Щось інтригуюче, що зачепить увагу аудиторії та змусить прочитати до кінця. Наприкінці можна помріяти про щасливе майбутнє і щось видатне», - пояснює експерт.


За словами Альони Винник, багато хто вважає, що в них немає нічого цікавого, і вони ні чим не виділяються. Щоб знайти свою унікальність і зрозуміти, чим ви відрізняєтеся від інших, є дуже гарна вправа – «Якби про мене знімали кіно». Візьміть аркуш паперу та ручку та уявіть, що про вас знімають кіно. Поставте собі такі питання:

  • Як називається фільм?
  • Який жанр, сюжет?
  • Ви головний герой, які якості ви маєте?
  • Чого хочете досягти?
  • Яка ваша мета?
  • Чим ви як головний герой виділяєтесь?

Це допоможе вам подивитися на себе з іншого боку.


Ельза Рощина в свою чергу додає, що потрібно вміти себе хвалити, але не перехвалювати, інакше ваш читач вважатиме вас брехуном або неосвіченою людиною. У вас всього дві цілі при написанні мотиваційного листа: описати, чому ви підходите і сподобатися.


Вам може знадобитися наша стаття: Вступна кампанія 2022: що потрібно знати абітурієнтам


Будьте професіональними та послідовними



Photo: Freepik


Представте свій лист у професійному форматі, приділяючи увагу стилю та граматиці. Обов’язково використовуйте той самий шрифт, ті самі скорочення в листі тощо. Перевірте текст на помилки. Цей крок дуже важливий, оскільки дрібні деталі мають значення.


Для перевірки тексту на помилки можете скористатися онлайн-редактором.


Не робіть речення занадто довгими, оскільки це може ускладнити читання листа. Також спробуйте використовувати загальновживані формулювання, а не складні, завуальовані фрази.


Отримайте відгук


Завжди корисно запитати поради у своїх друзів, вчителя чи когось, хто вже робив такий додаток до заяви. Ви можете спробувати зв’язатися зі студентами, які вже навчаються за спеціальністю, на яку ви подаєте заявку, щоб отримати слушну пораду.

Ці ключові моменти допоможуть вам написати успішний мотиваційний лист, але, зрештою, ваша особиста мотивація і знання – це те, що відрізняє вас від інших. Хороший мотиваційний лист завжди буде вдалим, якщо абітурієнт дійсно зацікавлений і бажає отримати омріяне місце в університеті. Те, що вам дійсно потрібно, - це довіряти собі й бути впевненим у своїх силах. Якщо у вас не вийде з першого разу, не хвилюйтеся, оскільки це творча робота, і вимагає певного часу. У вас обов’язково все вийде!


З особливостями національного мультипредметного тесту можна ознайомитися в наших статтях:

Роз'яснення блоку з української мови

Роз'яснення блоку з математики






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук