Як зміцнити імунітет дитини: практичні поради


Опубліковано 18 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Як зміцнити імунітет дитини: практичні поради


Як зміцнити імунітет дитини: практичні поради

Photo: Freepik


Застуда та грип є неминучим фактом, з яким зіштовхуються батьки, діти яких опиняються в сирих та холодних сховищах під час сурових воєнних реалій українського сьогодення. Але є розумні кроки, які ви можете зробити, щоб зменшити ймовірність захворювання та важкість перебігу хвороби вашого малюка. «Діти в місті» підготували добірку порад, які дозволять потурбуватися про здоров’я ваших дітей.


Годуйте дитину якомога довше грудьми


Грудне молоко містить антитіла, що підвищують імунітетні лейкоцити. Це захищає від вушних інфекцій, алергії, діареї, пневмонії, менінгіту, інфекцій сечовивідних шляхів та синдрому раптової дитячої смерті (СРДС). Дослідження показують, що це також може підвищити розумові навички вашої дитини та допомогти захистити її від інсулінозалежного діабету, хвороби Крона, коліту та навіть деяких форм раку.


Вам може знадобитися наша стаття: Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради


Займайтеся фізичними вправами всією сім’єю


Дослідження показують, що фізичні вправи збільшують кількість NK-клітин у дорослих. Крім того, регулярна активність принесе велику користь дітям. Щоб прищепити дітям звичку займатися спортом на все життя, будьте гарним прикладом для наслідування, закладайте відповідні звички для всієї сім'ї. Займайтеся з ними, а не просто спонукайте їх вийти на вулицю і пограти. Чудово, якщо зараз у вас є можливість включити у свої сімейні ритуали їзду на велосипеді, піші прогулянки, катання на роликах, баскетбол або теніс.


Прикладом веселих фізичних розваг може слугувати ранкова руханка «Карта України»:



Photo: з вільних джерел


Я тримаю у руці (стискати й розтискати долоні, руки підняті вгору)

Кольорові олівці. (витягнути руки вперед і розкрити долоні)

Хочу я намалювати (хитання голови в гору-вниз-вгору-вниз)

Кримські гори і Карпати. (розведення рук у сторони)

Степ і пагорби Дніпрові, (потягнутися вгору)

І озера, і діброви, (торкнутися руками підлоги, ніби зачерпнувши воду)

І веселку, і калину, (потягнутися вгору)

Чорне море і Дунай – (торкнутися руками підлоги, ніби зачерпнувши воду)

Все це наша Україна, (покружляти на своєму місці)

Наш чудовий рідний край! (руки в боки, стрибають на місці)

Читайте також: Тренування і руханка: добірка занять на будь-який смак і вік


Їжте більше фруктів і овочів


Морква, зелена квасоля, яблука та мандарини: усі вони містять каротиноїди, які є фітонутрієнтами, що підвищують імунітет. Фітонутрієнти можуть збільшити вироблення організмом білих кров’яних тілець, що борються з інфекцією, й інтерферону, антитіла якого, покривають поверхню клітин, блокуючи віруси. Дослідження показують, що дієта, яка багата фітонутрієнтами, також може захистити від хронічних захворювань у дорослому віці. Намагайтесь спонукати дитину їсти більше фруктів і овочів, оскільки актуальність здорового харчування для дітей є вічною.


Зазначимо, що високий рівень стресу негативно впливає на імунітет. Подбайте про психологічний спокій дітей. У цьому можуть допомогти ігри для зниження стресу.

Також скористайтесь нашим каталогом із психологічною підтримкою для українців.


Вітамінні чаї



Photo: Freepik


Вітамінні чаї здатні серйозно зміцнити імунітет, підвищити розумову й фізичну працездатність та посилити життєві функції організму. Існує багато зборів з використанням трав, ягід, квітів. Найкраще для зміцнення імунітету підходять чаї з женьшенем, лимонником китайським, ромашкою. Для дітей можна робити ягідні та трав’яні чаї з суницею, смородиною, малиною або ромашкою.


Ромашковий чай

Для приготування чаю візьміть 3 столові ложки висушених суцвіть ромашки, залийте їх літром окропу та дайте настоятися 1-1,5 години. Краще заварювати чай у термосі, щоб він залишався гарячим.


Суничний чай

Три столові ложки подрібнених листочків суниці залийте двома склянками окропу та дайте настоятися 15 хвилин. Щоб чай був смачнішим, можете додати мед та лимон.


Смородиновий чай

Для приготування смородинового чаю можна використовувати як заморожену смородину, так і висушені ягоди. Залийте окропом та дайте настоятися.

Також корисними є вітамінні чаї з обліпихи, журавлини та шипшини.


Збільште час сну


Дослідження показують, що позбавлення сну може зробити навіть дорослих більш сприйнятливими до захворювань, зменшуючи природні клітини кілери, які атакують мікроби та віруси. Дітей це стосується неменшою мірою. Скільки потрібно сну вашій малечі? Немовляті може знадобитися до 16 годин у ліжечку щодня, малюкам – від 11 до 14 годин, а дітям дошкільного віку – від 10 до 13 годин. Якщо ваша дитина не може або не хоче дрімати протягом дня, спробуйте укласти її спати раніше.


Читайте також: Планова вакцинація дітей: де можна отримати щеплення






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук