5 способів, які допоможуть вашій дитині досягти успіхів у майбутньому


Опубліковано 08 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  5 способів, які допоможуть вашій дитині досягти успіхів у майбутньому


5 способів, які допоможуть вашій дитині досягти успіхів у майбутньому

Photo: Freepik


Виховання дітей вважається одним із найскладніших завдань у світі, але одного загальноприйнятого курсу підготовки успішного батька не існує. Однак у зв'язку з цим є хороша новина: існує безліч простих способів стимулювати розвиток мозку дитини, поряд із використанням повсякденних дій як можливості для навчання.

Карлота Нельсон, режисер документального фільму Brain Matters (Розвиток головного мозку відіграє вирішальну роль) ділиться п'ятьма простими, ефективними та науково-обґрунтованими порадами, які допоможуть підготувати вашу дитину до успішного життя.


Від спілкування з дитиною до серйозного ставлення до гри – прості, ефективні та науково-обґрунтовані поради для кожного з батьків.


Підтримуйте та заохочуйте лепет дитини і ставтеся до нього як до справжньої розмови


Звуки, які видають немовлята, та їхні жести не завжди здаються такими вже важливими, але це є їхньою єдиною формою спілкування. Фахівці, які займаються питаннями розвитку дітей у ранньому віці, кажуть, що ми повинні підтримувати та заохочувати дитячий лепет і сприймати його як справжню розмову. Батьки повинні реагувати на звуки, сигнали та дії дитини, та взаємодіяти з нею протягом усього дня. Слова, які дитина чує від дорослого до досягнення нею дворічного віку, і їх кількість, будуть визначати обсяг її словникового запасу в цьому віці, а пізніше вплинуть на розвиток навичок читання. Ставтеся серйозно до дитячого белькотіння і заохочуйте його.


Читайте дитині з метою розвитку її мови


Можливо, маленькі діти ще не навчилися розмовляти чи читати, але вони фактично з народження вже готові до навчання. Вже у тримісячному віці діти можуть розрізняти кожен звук. Щоразу, коли ви читаєте вголос своїй дитині, ви, тим самим, розвиваєте її мову та мовні навички. Під час читання, показуючи картинки у книзі, ставте запитання з оповідання та його персонажів. Прості питання, такі як «у що вони одягнені?» і «скільки їх?» допоможуть розвитку мови та мовних навичок дитини. Читання маленьким дітям не тільки допоможе їм пізнати нові слова та запам'ятати їх, а й прищепить любов до читання книг. Пам'ятаєте, лідерами стають ті, хто свого часу багато читав і читає, то чому б не розпочати якомога раніше цей процес?


Знаходьте освітні моменти у повсякденних діях


Photo: Freepik


Для маленьких дітей будь-яка з повсякденних дій з боку дорослих – це навчання. Чи то купання, сортування білизни, приготування їжі або виконання доручень – усі ці дії є чудовими можливостями для навчання. Під час виконання тих чи інших дій вимовляйте вголос те, що ви робите для того, щоб активувати мовну діяльність дитини. Рахуйте та сортуйте білизну для навчання математики, грайте з харчовими інгредієнтами та вивчайте вголос будову та консистенцію різних предметів для розвитку наукового мислення. 

 

Приймайте гру всерйоз


Маленькі діти постійно навчаються. Граючи, вони набувають життєво важливих навичок. Гра різних персонажів дозволяє їм уявити себе кимось іншим і навчитися розуміти почуття інших. Коли вони граються з іншими людьми, вони навчаються йти на компроміс і виконувати будь-яку дію, зберігаючи черговість. Участь в уявній вільній грі, наприклад, уявляючи, що іграшковий поїзд може подорожувати в космічному просторі, пробуджує у дітей креативність і активізує мовну діяльність. Під час таких ігор маленькі діти вчаться висловлювати свої ідеї та думки в усній формі. Коли маленькі діти уявляють нові уявні світи, вони вчаться вирішувати проблеми і знаходити нові можливості. Те, що, здається простою забавою, насправді є значною дією. Ставтеся до гри серйозно, тому що гра – це важливий процес навчання. Намагайтеся якомога рідше використовувати будь-який пристрій перед дитиною. Дослідження показують, що у цьому випадку діти думають, що до них ставляться зневажливо.


Подавайте особистий приклад


Маленькі діти – це геніальні пародисти. До того моменту, коли вони почнуть говорити, вони стають експертами у зчитуванні інформації з виразів осіб та визначенні стосунків, не виражених словами, і вчаться їх пародіювати. Спостерігаючи за вашими жестами, за тим, як ви ставитеся до інших, або як ви реагуєте на різні ситуації та проблеми, маленькі діти запам'ятовують це і з часом можуть почати використовувати у своєму житті подібні відносини, реакції та дії. Ваша поведінка та ставлення сформують особистість вашої дитини.


Практично використовуючи ці п'ять вище наведених важливих порад у своєму повсякденному житті, ви значно збільшите шанси своєї дитини на майбутнє процвітання. Забезпечення вашої дитини найкращими засобами для майбутнього успішного життя не має нічого спільного з фінансовими або дорогими навчальними ресурсами. Це пов'язано з вами, вашим часом та рівнем вашої участі та взаємодії.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук