Літнє взуття малюка: як вибрати правильно


Опубліковано 05 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Літнє взуття малюка: як вибрати правильно


Літнє взуття малюка: як вибрати правильно

Photo: Freepik


Багато батьків не так серйозно ставляться до вибору літнього взуття, як до придбання черевиків або чобітків для дощової осені або холодної зими. Але до покупки дитячого взуття на літо необхідно поставитися відповідально.


Літнє взуття дитини має добре фіксувати ніжку, не натирати мозолів та бути виготовлено з натуральних матеріалів, адже в теплу погоду ніжка дитини сильно потіє. Підошва повинна бути стійкою, і, бажано, забезпечувати хороше зчеплення з поверхнею. Ці вимоги, втім, можна віднести до взуття на будь-який сезон.


Рекомендується купити як мінімум три пари літнього дитячого взуття — для повсякденного носіння, пляжне та закрите взуття для прохолодної погоди.


Сланці — взуття не для дітей


Педіатри і ортопеди в один голос наполягають — таке взуття дуже небезпечне для зростаючої дитячої ніжки і причин цьому кілька.


  1. Підошва в’єтнамок плоска, але при цьому дозволяє дитячій ступні відчувати нерівності поверхонь. Якщо носити такі шльопанці довго, дозволяти дитинчаті ходити по рівних і твердих поверхнях — наприклад по асфальту, плитці, по паркету, порушиться формування зводу стопи, що загрожує плоскостопістю.
  2. Для того, щоб утримати в’єтнамки на ніжці, дитина рефлекторно підтискає пальчики, причому відбувається це постійно. При цьому стискається група м’язів ноги, і в результаті можуть з’явитися судоми, біль в кісточках і неприємні відчуття в тазостегнових суглобах.
  3. Повністю відкрите взуття не фіксує дитячу ніжку, а оскільки м’язи ще не дуже розвинені, заробити вивих дуже легко, особливо, якщо малюк захоче побігати — але ж це природний стан дитини.
  4. Перетинка між пальчиками натирає і травмує ніжну дитячу шкіру, в цьому місці виникають мікротріщини, які можуть стати ідеальним полем для розвитку мікозу (грибкове захворювання). Крім того, при постійному терті між пальчиками може утворитися неприємний і болісний мозоль.


Висновок: якщо все ж хочеться купити красиві шльопанці, варто дотримуватися кількох простих правил, які мінімізують шкоду такого взутті для дитячої ніжки:

  1. Як будь-яке взуття, в’єтнамки повинні відповідати розміру ніжки дитини — не можна купувати «на виріст» або доношувати торішні, якщо ніжка виросла.
  2. Підошва повинна бути щільною, товщина не менше 1,5–2 сантиметрів, пружною і не дуже легко згинатися.
  3. Перетинка між пальчиками виконана з м’якого матеріалу, щоб мінімально натирати шкіру.
  4. Носити якісні в’єтнамки можна тільки короткий час — на пляжі або в басейні, уникайте ходіння в цьому взутті по асфальту і не дозволяйте носити вдома.
  5. Дітям до 3 років сланці, навіть найякісніші, вдягати все-таки не варто.



Яке ж взуття не буде заважати дитині рухатися і розвиватися? Яким критеріям має відповідати таке взуття?


Photo: Freepik


Найбільш спірне питання в цій темі — задник. Інтернет рясніє рекомендаціями про необхідність у взутті високого жорсткого задника, що фіксує суглоб. Часто подібне взуття призначається дітям навіть без патології або з незначним завалом стопи всередину. Але така жорстка фіксація суглоба, що відповідає за згинання та розгинання стопи, не зовсім обґрунтована, а іноді може бути і шкідлива.

Від задника потрібно лише одне — він повинен бути стійким, тобто при носінні зберігати свою форму, як і взуття в цілому.

Гарне взуття має бути єдиним цілим з ногою і щільно фіксуватися на ній. Досягти цього без шнурків, блискавки або застібок дуже складно. Застосування ж такої фурнітури не тільки красиво і більш правильно з точки зору руху, але і продовжить термін служби взуття.


Важлива також вага взуття. Декоративні елементи, важкі і жорсткі матеріали, нефункціональна масивність взуття — все це обмежує рухи дитини, заважаючи нормально ходити.


Отже, резюме: правильним може вважатися дитяче взуття з задником не вище щиколоток, що добре зберігає форму, фіксується на нозі за допомогою застібок, липучок або шнурків, на підборах 1–2 см, з еластичною підошвою, що легко згинається біля основи пальців.


Крім того, як малюкам, так і дорослим дітям, педіатри рекомендують в літній період давати можливість хоч трохи гуляти босоніж.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук