Як захистити дитину в Likee і TikTok


Опубліковано 02 Квітень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Як захистити дитину в Likee і TikTok


Як захистити дитину в Likee і TikTok

Photo: Freepik


Сучасні діти проводять левову частку вільного часу з гаджетами. Це не дивно, адже і батьки досить часто «зависають» в телефонах. Звичайно, всі ми намагаємося максимально скоротити час, проведений з гаджетами, але не завжди все йде за планом.

Екранний час не єдина проблема, з якою стикаються батьки. Не менш важливим є питання безпеки, адже інтернет і соціальні мережі досить погано контролюються. Залишаючи дитину наодинці з гаджетами, батьки не можуть бути впевнені в якості контенту, з яким вона зіткнеться в мережі. «Діти в місті» розбиралися, як убезпечити дітей під час використання популярних додатків.


Вам буде корисна наша стаття: TikTok і Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережі


Новий світ



Photo: Freepik


Біль сучасних батьків - це соціальні мережі, такі як Likee і TikTok. Це програми, в яких діти та дорослі знімають короткі ролики на різні теми. Велика частина роликів - це танці, пісні або челленджі. Багато з них нешкідливі, але є і такі, які можуть підштовхнути дитину до необдуманих вчинків. Крім цього, в мережі зустрічаються ролики з нецензурною лексикою і занадто відвертими нарядами. Не варто забувати і про буллінг, який зустрічається в цих соціальних мережах. Образи і знущання над дитиною в мережі можуть привести до сумних наслідків.

Варто відзначити, що творці соцмереж намагаються боротися з неналежним контентом. Наприклад, в Likee і TikTok діють фільтри, які видаляють відвертий контент і відео, які порушують правила спільноти. Правда, перед цим відео встигає побачити не один десяток людей. А в Instagram недавно ввели фільтр, який забороняє дорослим людям писати повідомлення особі молодше 18 років, якщо дитина на неї не підписана.


Читайте також: Гаджет і дитина: заборонити не можна дозволити


Правила безпеки


Перед тим, як дозволити дітям користуватися соціальними мережами, поговоріть з ними про безпеку в мережі. Періодично потрібно нагадувати дитині про ці правила.


Про що потрібно попередити:

  • дорослий контент,
  • шахраї,
  • групи смерті,
  • люди, що видають себе за інших,
  • крадіжка особистих даних,
  • кібербулінг.


Другий крок - це налаштування аккаунта. Якщо дитина ще маленька, ви можете обмежити функції програми.


У Likee є функція «Батьківський контроль», яка встановлюється за допомогою пароля. При включенні контролю додаток буде фільтрувати контент, який не підходить для повнолітніх. Крім цього, будуть вимкнені приватні повідомлення, а відео дитини не зможуть бачити інші користувачі.



Photo: Freepik


У TikTok є сімейні налаштування. З їх допомогою можна фільтрувати невідповідний контент, управляти настройками конфіденційності дитини, а також обмежити час, який дитина буде проводити в додатку. До речі, в TikTok є можливість зробити аккаунт приватним, щоб чужі люди не могли його бачити. Таким чином, відеоролики дитини зможуть бачити тільки ті люди, запити в друзі яких вона схвалила.


Залізні правила


Перш ніж дозволяти дитині користуватися інтернетом і соціальними мережами, озвучте їй такі правила.

  1. Всі матеріали, які завантажуються в мережу, залишаються там. Тому важливо добре думати перед тим, як щось публікувати у вільному доступі.
  2. Не можна ділитися з інтернет-друзями особистою інформацією, такою як місце проживання, навчання, місце роботи батьків і т. д.
  3. Не можна відправляти незнайомим людям свої фотографії.
  4. Не можна передавати паролі від акаунтів іншим людям.
  5. Не можна погоджуватися на зустрічі з людьми з мережі без відома батьків.
  6. Велика частина інформації в мережі фейкова. Поясніть дитині, що не всьому можна вірити на слово.


Рекомендації для підлітків


Якщо дитині молодшого віку можна встановити батьківський контроль, то з підлітком таке обмеження спрацює не завжди. У таких випадках потрібно навчити дитину керувати своїми підписками і контентом.

  1. Покажіть, як блокувати і видаляти користувачів, які пишуть образи, або докучають дитині.
  2. Навчіть обмежувати неприйнятний контент. Можна вибрати відео, яке не подобається, натиснувши кнопку «Не цікавить». В майбутньому додаток буде показувати менше таких відео.
  3. Покажіть, як обмежувати коментарі і кому давати можливість залишати підписи під роликами.


Додамо, що екранний час в деяких випадках потрібно обмежувати навіть підлітку. Це час, який дитина проводить в певному додатку. Обговоріть з дитиною це питання і прийдіть до компромісу. Обмеження часу можна встановлювати за допомогою батьківського контролю.


Пам'ятайте, що безпека дитини - це ваша зона відповідальності. Інтернет створює ілюзію безпеки, але насправді може створити масу проблем, а необдумані дії або шкідливий контент часто призводять до непоправних наслідків.

Частіше розмовляйте з дитиною, розвивайте її критичне мислення, а також намагайтеся бути другом і порадником, від якого не доведеться приховувати неприємності, що сталися в мережі.


Вам буде корисна наша стаття: Instagram-батьківство, або діти напоказ






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук