Ілон Маск грав в дитинстві в настільні ігри, а чим займаєтесь ви?


Опубліковано 15 Квітень 2020 о 16:00

Блог Діти в місті Запоріжжя >  Ілон Маск грав в дитинстві в настільні ігри, а чим займаєтесь ви?


Ілон Маск грав в дитинстві в настільні ігри, а чим займаєтесь ви?

Мама Ілона Маска згадувала, що у дитинстві Ілон частенько будував стратегії, граючи у настільні ігри. Стів Джобз і Марк Цукерберг дуже любили шахи. Арнольд Шварценегер навіть організовував чемпіонати з шахів серед молоді. Білл Гейтс вправно грає у «Колонізатори». Цей список можна продовжувати до нескінченності. 


Photo: Pixabay


Чи допомогло це їм стати тими, ким вони стали?


Складно сказати напевно. Наукових досліджень про вплив настільних ігор на розвиток саме цих людей з самого дитинства не проводилось. Але те, що в культурі дозвілля розвинутих країн великою популярністю користуються настільні ігри – це факт. 

Про це красномовно говорять статистичні дані продажу настільних ігор в світі та частка ринку цієї сфери. Лідери з продажу настільних ігор 2019 року: США, Німеччина, Великобританія (ці країни займають 70% частки світового ринку настільних ігор). 

В США кожного року відкривається близько 5000 кафе для гри в настільні ігри. В світі існує більше 100 000 різних настільних ігор. Розмір ринку цього напрямку зростає в середньому на 8% щорічно. 

В Україні сфера настільних ігор тільки починає розвиватися. Переважно купують настільні ігри ті, хто вже грав, поповнюючи свою колекцію.


Більшість людей не приділяють уваги настільним іграм для свого дозвілля через ряд стереотипних причин:

  • Недооцінена роль настільних ігор

Багато людей вважає, що ігри тільки для дітей, що це забава та й годі. Але людина здатна навчатися все життя. Є багато ігор не тільки для дітей, а й для дорослих. Це чудове доповнення свята, можливість розвиватися і фантазувати. 



Photo: Pixabay

  • Немає часу

У середньому в світі людина витрачає близько 3 годин в день на перегляд телевізору. То дійсно немає часу? 


  • Комп’ютер краще

Онлайн світ пропонує дуже багато ігор з яскравою анімацією та автоматичним підрахунком балів. А може було б корисно вчитися самотужки швидко рахувати і формулювати свої думки в суспільстві? Саме в іграх людина може насолоджуватися живим спілкуванням, бачити безцінні емоції, вчитися рахувати самостійно бали, розвиваючи нейронні зв’язки та емпатію. 


  • Складні правила

Після придбання настільної гри можна зателефонувати і проконсультуватися відносно правил із компетентним працівником магазину. А також у більшості настільних ігор існують відео-пояснення, на зразок цього: 


Чому грати в настільні ігри так корисно для дітей, і як їх долучити до гри?


Чи варто знаходити час, пояснювати дітям правила настільних ігор? Пробувати грати з ними? Відповідь однозначна – звичайно! Мама Ілона Маска якось же час знаходила… Результат гірше точно не стане.


«Ігромаг» (http://igromag.ua/) - це один із перших проектів із настільних ігор в Україні. Понад 10 років на різних фестивалях, виставках та ігротеках аніматори «Ігромагу» пояснюють як грати в більш, ніж 2000 ігор. З багаторічного досвіду роботи з дітьми, пояснюючи правила, можна відразу зрозуміти грала дитина в настільні ігри раніше, чи ні.


Photo: Ігромаг


Діти, які грають в настільні ігри вдома:

  • краще концентрують увагу;
  • швидше розуміють правила, хід гри;
  • краще рахують;
  • менш конфліктні;
  • краще взаємодіють з іншими, вміють шукати варіанти вирішення задач.


Досвід «Ігромагу» підтверджується й багатьма міжнародними науковими дослідженнями.

Джерела: parentingscience.com, sciencedaily.com, sciencedirect.com, academic.oup.com

Чому гра в настільні ігри корисна для дітей, і як їх до неї залучити
Ігри дуже корисні і для старшого покоління (наукова стаття на academic.oup.com)


Настільні ігри розвивають:

  • критичне мислення;
  • логіку;
  • швидкість реакції;
  • комунікативні навички;
  • дедукцію;
  • навички комп’ютерного програмування;
  • математичні здібності;
  • креативне мислення та уяву.


Які ігри обрати для відповідного віку дитини?


Photo: Freepik


Грати з дітьми варто починати вже з 3-4 років. Так, необхідне терпіння, щоб пояснити дитині цього віку правила та постійно направляти її в грі. Але повірте, воно того варте. З кожною грою буде виходити все краще і краще.


Ігри для дітей 3-4 років

Для дітей такого віку підійту прості та яскраві ігри.


Photo: Ігромаг

«Dobble (Доббл)» – дуже проста і весела гра для будь-якої компанії. В маленькій металевій коробочці знаходиться 55 круглих карточок. На кожній з них є вісім різних зображень. Завдання гравців полягає в тому, щоб якнайшвидше знаходити однакові зображення та голосно їх називати. Гра розвиває уважність та швидкість реакції.

«Дотепчики» – це кумедні істоти, що мають імена, люблять поїсти та ходять на роботу. Застосовуйте асоціації, пригадуйте, на кого з ваших знайомих подібні дотепники, але важливо потім згадати як саме ви назвали кожного дотепчика. Чудова гра для розвитку пам’яті.

«Швидерця» (Speed Cups) – чи не найкраща гра на швидкість та увагу. Задача полягає у тому, щоб скоріше за всіх інших розставити свої кольорові відерця у тій самій послідовності, що на картинці, а потім натиснути дзвоника.




Photo: Ігромаг


«Хамелеони Ненажери» - це яскрава, весела і вкрай динамічна гра для 2-6 чоловік. Кожен з гравців отримує спеціальний липкий язик хамелеона, а далі починається тренування влучності і концентровані веселощі!

«Мишка Мімішка» - це розвиваюча дитяча настільна гра, яка познайомить малюків зі складами та простими словами

«За грибами» - проста дитяча гра, в ній є яскраві мультяшні ілюстрації, неперевершені об’ємні грибочки, котрі можна класти до гарного маленького кошика, а з коробки складається справжнісінька хатина відьми.





Ігри для дітей 6-7 років

Оскільки у дитини буде швидко розвиватися уважність, швидкість реакції, посидючість, то від 6-7 років вже підійдуть ігри з можливістю простого планування та більшою взаємодією з іншими гравцями.


Photo: Ігромаг

Каркассон - настільний шедевр, класична економічна стратегія, з простими правилами і глибоким ігровим процесом. Хід за ходом учасники партії створюють унікальне ігрове поле за допомогою спеціальних квадратів (ігрових тайлів), на яких зображені елементи поля і фортеці, монастирі та дороги. Стратегічне мислення та розрахунок допоможуть найвдаліше побудувати своє поселення та отримати найбільше переможних балів.

Суперфермер - сімейна гра, учасники якої виступають у ролі фермерів, кожен із яких розвиває невеличке присадибне господарство. Починаючи із одного кролика, ви поступово збільшуєте поголів'я рогатої, копитної, мукаючої та хрюкаючої худоби.

Маленький Принц - чудова настільна гра, створена за мотивами однойменного твору Антуана де Сент-Екзюпері. Гравцям потрібно буде створити та облаштувати власні астероїди. Виконуйте завдання, запрошуйте на свою затишну планету друзів, садіть баобаби, стережіться вулканів, тіштесь прекрасною трояндою та проводьте вільний час, милуючись заходом сонця. Творці найкрасивішої планети отримають найбільше переможних балів. 

Фрукто 10 - чудова розвиваюча гра, котра допоможе вашому малюкові навчитися швидко додавати подумки. В наборі є декілька варіантів правил, призначених для дітей різних вікових груп. Основна мета, яку ставили перед собою автори – навчити швидко рахувати, розвинути увагу та концентрацію.


Ігри для дітей 8-9 років

З 8-9 років добре розвивати творчі задатки, уяву та комунікативні навички, завдяки наступним іграм:



Photo: Ігромаг

Діксіт (Dixit) – просто неймовірна гра на асоціації, котра припаде до смаку будь-кому. Картини французьких художників, оздоблені незвичною ігровою механікою та втілені як складові елементи в цій грі – справжній витвір мистецтва. В цій неймовірній грі завдяки асоціаціям до карток, кожен може розвивати фантазію та краще розуміти один одного. Граючи в Діксіт, ви можете дізнатися багато несподіваного і цікавого про людей, яких начебто давно знаєте.

Аліас - популярна командна гра на роз'яснення слів. Вам треба пояснювати слова і картинки для членів вашої команди іншими словами і виразами, використовуючи, наприклад, синоніми, антоніми, підказки, звуки і т.д. Команди намагаються вгадати якомога більше слів до того, як закінчиться час.



Photo:  Ігромаг

Країна Снів - компанійська карткова настільна гра для 4-10 чоловік, з популярними механіками відгадування асоціацій і прихованими ролями. Один із гравців буде відігравати роль Сновиди, в той час як інші, в залежності від ролей, будуть давати йому певні підказки, за якими він пізніше зможе розповісти свій сон.

Геометрія Уяви - надзвичайна гра для усіх, хто любить порозважатись та пофантазувати. У ній, як і у багатьох подібних паті-геймах, потрібно пояснювати слова. Але робити це трохи незвичним чином. Річ у тім, що у вашому розпорядженні будуть прозорі карти з різноманітними візерунками, позначками та навіть схематичними зображеннями. Саме з них і належить скласти картинку, що наштовхне інших гравців на вірну думку.


Ігри для дітей з 12 років

З 12 років можна будувати стратегії, вчитися програмувати, оцінювати тактику. Для цієї цілі гарно підійдуть такі ігри:

Photo: Ігромаг

7 Чудес - неперевершена гра, що з головою занурює в атмосферу давнього світу. Щоб створити Чудо Світу та стати найславетнішим господарем земель серед усіх інших гравців, не достатньо лишень архітектурних навичок. Потрібно розвивати інфраструктуру, видобувати корисні копалини, слідкувати за розвитком релігії та не забувати про військову міць.

Цитаделі - це занурення в світ «середньовічних міст і ролей». Вам належить стати творцем свого середньовічного міста. Ваше завдання полягає в тому, щоб квартал за кварталом звести саме чудове і багате місто і, обійшовши суперників, досягти найбільшої могутності та процвітання. Для досягнення цієї непростої мети вам знадобиться кожен раунд обирати найвигіднішу роль, залучатися підтримкою короля чи самому стати королем. Тільки в сукупності стратегії, оптимальної послідовності вибору дій і розрахунків ви зможете здобути перемогу.





Photo: Ігромаг


Періодика - це українська локалізація чудової стратегії, в якій учасникам треба буде пересуватися по таблиці Менделєєва і збирати сети з її елементів.

Володар Токіо - це гра-виклик кожному гравцю, велетню-монстру. Мета гри - набрати 20 переможних балів або перемогти всіх суперників. Гравці роблять ходи по черзі, кидаючи кубики і перекидаючи небажані результати. Потрібно вчасно зупинитися, щоб вдала комбінація на кубиках принесла найкращий результат. Це весела, компанійська, настільна гра від 2 до 6 гравців.





Тут наведені приклади загальноприйнятих ігор для початківців. Але вибір настільної гри завжди дуже індивідуальний. Кожна людина неповторна зі своїми здібностями, смаками, вподобаннями. 

Настільні ігри допомагають розкрити той потенціал, який закладений у кожного з нас. Здійснюючи кожен крок на ігровому полі, здобуваючи нові знання, вміння, тренуючи себе, стаючи сильнішими, ми перемагаємо не лише в грі, а й у житті! 



Купити зі знижкою -15%





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук